Председателят на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов взе участие

...
Председателят на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов взе участие
Коментари Харесай

Цветанов участва в конференция в Белград по въпросите на регионалната сигурност

Председателят на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов взе присъединяване в районна конференция по въпросите на сигурността, която се организира на 28 май 2023 година в сръбската столица Белград. Събитието се организира под егидата на Европейската лидерска мрежа (European Leadership Network), ръководена от лорд Дес Браун от Камарата на лордовете на Англия и сър Адам Томпсън, някогашен дипломат на Англия в НАТО.

Конференцията беше под надпис „ Предизвикателства пред районната сигурност и съдействието в Югоизточна Европа “ и имаше за цел да изведе проблемите в районната сигурност в подтекста на световната геополитическа опасност, провокирана от нашествието на Руската федерация в самостоятелна Украйна, и икономическата агресия на Китай.

Бяха откроени няколко кръга от закани пред страните от района: накърнимост и незадоволително използване върховенството на закона и произлизащите от това корупция и проведена незаконна дейност; незадоволително положителните връзки сред някои от страните в района на двустранно равнище: Сърбия – Косово и България – Република Северна Македония са два от най-явните образци, при все, че има още редица други сходни връзки в същия двустранен подтекст. Тези проблеми, свързани и комбинирани с общата районна неустойчивост, произлизаща от нападателната външна и военна политика на Русия във връзка с Украйна и цяла Източна Европа, са спомагателен детайл от цялостната, мощно уязвима, среда за сигурност в страните от района.

По време на конференцията беше обърнато особено внимание на новите действителности в районната енергийна картина. Беше особено очебийно, че Русия е изгубила към 3/4 от своя европейски енергиен пазар. До преди нашествието в Украйна, Русия е осигурявала към 40 % от общоевропейското ползване на газ. Понастоящем това ползване е спаднало на 9 % като наклонността е то да понижава още. Бяха разисквани опциите пред района в аспекта на спомагателните благоприятни условия, които Европейски Съюз дава, както и с помощта на мощни районни начинания като Инициативата „ Три морета “. Представители на Албания, РСМ и Сърбия показаха предпочитание тази самодейност да бъде разширена и всред страните, които към момента не са част от европейското семейство, с цел да могат да се употребяват положителните капиталови благоприятни условия на „ Три морета “.

В конференцията и в Европейската лидерска мрежа вземат участие сегашни и някогашни министри на външните работи, защитата и вътрешните работи, парламентаристи и ръководители на аналитични центрове. Срещите са годишни и имат за цел образуване на нови политики и решение на спешни спорове чрез извеждане на благоприятни условия за районно партньорство и съдействие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР