В България на всеки десет минути един човек получава инсулт.

...
В България на всеки десет минути един човек получава инсулт.
Коментари Харесай

Тревожен факт: На всеки 10 минути един българин получава инсулт

В България на всеки 10 минути един човек получава инсулт. Това сподели доцент Росен Калпачки, шеф на Клиниката по нервни заболявания в столичната болница " Св.Анна " по време на полемика " Инсултът-поглед в черната кутия ". Тя е проведена от Асоциацията за инсулт и афазѝя в партньорство с Българското сдружение по инсулт, прецизира Българска телеграфна агенция.

Инсултът е най-масовата причина за гибел в света, а всяка година в Европа 800 хиляди души получават инсулт, уточни той.

В страната ни през 2023 година близо 50 хиляди души са получили инсулт, като над 5500 от тях са умряли още в болничното заведение, споделя още лекарят. По думите му огромният проблем се крие в изписаните живи пациенти, защото в границите на една година най-малко още половината от претърпелите инсулт умират.

Инсултът е лечим, добави доцент Калпачки и напомни, че в страната ни лечението е безвъзмездна. При подозрение за инсулт би трябвало да се работи бързо, главният " коз " е спешността, защото при поява на инсулт пациентът схваща финален или в случай че схваща, няма по какъв начин да заяви на близките, добави доцент Калпачки. Симптомите на инсулта са провисване на единия ъгъл на устата, изтръпване или уязвимост в едната или в двете ръце, нарушаване в говора. Огромна е ролята на здравите хора към получилия инсулт, добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР