Македонското външно министерство призова политиците в Северна Македония да бъдат

...
Македонското външно министерство призова политиците в Северна Македония да бъдат
Коментари Харесай

Македонското Външно призова политиците в Скопие да спазват Преспанския договор

Македонското външно министерство прикани политиците в Северна Македония да бъдат деликатни във връзка с Преспанския контракт, съобщи БГНЕС.

В изказването е очебийно, че апелът важи " изключително за определените държавни функционери ".

Министър на външните работи към момента е Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.

" Потвърждаваме твърдата решителност на страната за недвусмислено съблюдаване на конституционните разпореждания, както и на всички интернационално поети отговорности като цялостното съблюдаване на Споразумението за стратегическо партньорство сред Република Северна Македония и Република Гърция. През последните седем години двете страни развиха високо равнище на политически разговор, което докара до неколкократно увеличение на икономическото съдействие и построяването на позитивни връзки сред хората. Това докара до участието на Северна Македония в НАТО, започването на договаряния с Европейския съюз, както и надграждането на Стратегическото партньорство в Стратегически разговор със Съединени американски щати. Поддържането на евроатлантическия курс на страната е главен стратегически интерес и поръчител за дълготрайната сигурност и непоклатимост ”, се споделя още в известието.

БГНЕС напомня, че на 12 май Гордана Силяновска-Давкова постави клетва като президент на „ Македония “. Тя не употребява формалното име на страна - Република Северна Македония.

Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина.

На подписването участва и специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, както и висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР