Правомощията на енергийния регулатор скараха депутатите. Причината - очакваното отпадане

...
Правомощията на енергийния регулатор скараха депутатите. Причината - очакваното отпадане
Коментари Харесай

​Правомощията на енергийния регулатор скараха депутатите

Правомощията на енергийния регулатор скараха депутатите. Причината - предстоящото отпадане на опцията КЕВР да позволява покупко-продажби като тази за ЧЕЗ. Разширените пълномощия на КЕВР към този момент бяха признати на първо четене при започване на април по предложение на Обединените патриоти, само че през вчерашния ден енергийната комисия ги отхвърли. Така за днешното второ четене на Закона за енергетиката беше планувана смяната - сдруженията единствено да осведомят КЕВР за планувана промяна в собствеността. Заради острия спор по тематиката обаче - дебатите бяха отсрочени за на следващия ден.


Първоначалният текст даваше пълномощия на КЕВР да позволява покупко-продажбите при продажба на повече от 20 % от търговски сдружения като ЧЕЗ. В началото на днешните диспути Българска социалистическа партия се оповестиха срещу това да отпадне, както желаят ГЕРБ.

От ляво показаха удивление, че ЧЕЗ би трябвало да желае позволение от КЕВР за продажба на трафопост, само че не и за продажбата на целия ЧЕЗ вкупом. От Движение за права и свободи обаче опонираха, че става въпрос за продажба на акции, а не на кабели.
Рамадан Аталай - народен представител от ПГ на Движение за права и свободи: Защо ЕОН, когато се продаде преди 2 години, нито един не излезе да каже " Защо ЕОН продаде акциите си и за какво " Енерго про " е притежател сега на тези акции?
И от ГЕРБ допълниха, че КЕВР се води по Закона за енергетиката, а нe по Закона за пране на пари, каквито функционалности желаят да му вменят. Освен това в разногласието не ставало въпрос за ЧЕЗ, тъй като там договорката е подписана предходната година, а законът няма назад деяние.
Делян Добрев - ръководител на Комисията по енергетиката: Този текст важи за оттук насетне в случай че " Енерго про " реши да се продава, това е истината. Заблуждавате залата и се пробвате надали не да кажете - тука нещо ГЕРБ има, дето не желаят да ни кажат, тъкмо противоположното. Атанас Костадинов - народен представител от ПГ " Българска социалистическа партия за България ": Според мен опитът с " Инерком " е първата лястовичка, първата птичка, която ще покаже какво ще вършим с концесиите на ВИК-дружествата, до каква степен ще стигнем в увреждане на обществения интерес.
Същевременно от Вътрешна македонска революционна организация се възмутиха, че предлагането им към този момент е признато на първо четене, се бойкотира.
Юлиан Ангелов - секретар на ПГ " Обединени патриоти ": Не може неща, които ние сме предложили, които подсигуряват публичния и националния интерес, да бъдат бойкотирани просто ей по този начин, зад тила ни. Нека на българските жители стане ясно кой ще поддържа задкулисието при такива покупко-продажби.
Дебатите по противоречивата точка ще продължат на следващия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР