Предстои до броени дни да стартира и прибирането на първите

...
Предстои до броени дни да стартира и прибирането на първите
Коментари Харесай

Работници от Бангладеш ще берат череши у нас

Предстои до броени дни да започва и прибирането на първите най-ранни сортове череши у нас.
" Първият вид череши " Ърли Лори ", който би трябвало да берем, е злепоставен от дъждовете и към 50% от плодовете са напукани, само че се надяваме да е единствено това ", оповестява пред agri.bg овощарят от Североизточна България Мирослав Черников. Част от реколтата е потърпевша в резултат на продължителните превалявания през последните дни.
Продукцията се осъществя на пресния пазар у нас, защото износът става все по-труден за стопаните.
" Реализираме единствено продукцията, която е качествена и последните години осъществяваме единствено в България, тъй като цените у нас са най-хубави. Дори в Западна Европа черешите са по-евтини, в сравнение с в България ", разяснява Черников.
Със старта на акцията по прибирането на първите череши ще стане ясна и цената, на която ще се изкупуват черешите през тази година. По думите на овощаря проблем през 2024 година ще бъде въвеждането на условията към транспорта на артикули с висок фискален риск, в чийто лист останаха плодовете и зеленчуците.
Проблемите с работната ръка остават на дневен ред и през тази година в овощарството. " Имаме терзания за работната ръка. Положението всяка година става все по-зле и по-зле. Доста от сътрудниците, в това число и аз, се опитваме да вкарваме хора от трети страни. Тази година чакаме да вкараме служащи от Бангладеш ”, сподели Мирослав Черников.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР