Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи

...
Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи
Коментари Харесай

НОИ реши: Пенсиите се вдигат с 11% от 1 юли

Надзорният съвет на Национален осигурителен институт реши нарастването на пенсиите от първи юли да е с 11%. 

Това заяви служебният обществен министър Ивайло Иванов след съвещанието на Националния застрахователен институт.

" Политиците не би трябвало да въздействат върху взимането на решенията на един самостоятелен орган ", добави Иванов. По думите му единствено от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) са дали своят вот с " въздържал се ". 

Министърът уточни още, че великденските добавки не въздействат на нарастването на пенсиите: 4Едното няма нищо общо с другото ". 

" Надзорният съвет е органът, който взима решение с какъв брой да се осъвременят пенсиите ", припомни Ивайло Иванов. Думите му са в отговор на въпрос дали е редно Народното събрание да има изключително съвещание по въпроса с нарастването на пенсиите.

По-рано днес  " Продължаваме Промяната – Демократична България " внесе искане за привикване на изключително съвещание на Народното събрание на 15 май, сряда, от 10:00 часа. От обединението желаят Национален осигурителен институт и държавното управление да бъдат задължени да изпълнят бюджета по този начин, както е написан и гласуван от кабинета " Денков ".

С днешното решение на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт обаче съвещанието се обезсмисля. 

Причината за желаното изключително заседание стана доклад на Национален осигурителен институт, в който държавното управление оферираше актуализацията да е с 10, а не с 11%. Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на миналата година, се прави по така наречен Швейцарско предписание с %, еднакъв на сбора от 50 на 100 от растежа на инфлацията и 50 на 100 от растежа на междинния застрахователен приход.

Отчетените параметри обаче са по-ниски от прогнозните и за двата индикатора и са надлежно 11,3% и 8,6%. Така по формулата на Швейцарското предписание пенсиите трябваше да се покачат с 10%.

В понеделник служебният министър на труда съобщи, че на съвещанието на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт ще предложи актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 %, както е признато от Народното събрание.

" Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е належащо някой да ме поучава ", се споделя в позиция на Иванов в отговор на изказванията на някогашния министър на финансите Асен Василев, че се приготвя по-ниско нарастване на пенсиите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР