Последният анализ на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОЕЦД)

...
Последният анализ на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОЕЦД)
Коментари Харесай

Прогноза за световната икономика през 2024 година

Последният разбор на Организация за икономическо съдействие и развиване (ОЕЦД) демонстрира, че след мощния напредък през 2023 година се чака закъснение на растежа на международния Брутният вътрешен продукт.

Факторите, които способстват за това закъснение, включват по-строги финансови условия, отслабена комерсиална агресия и намаляващо доверие измежду бизнеса и потребителите, което оказва напън върху международните стопански системи.

Прогнозен напредък и районни отклонения

В световен проект се чака растежът да се забави до 2.7% през 2024 година от сегашните 2.9%, като последователно ще се увеличи до 3% през 2025 година Забележително е, че развитите стопански системи са на път да реализират по-бавен напредък спрямо разрастващите се пазари, като Европа изостава от Северна Америка и главните азиатски стопански системи.

Възстановяването на Европа е изправено пред спънки, дължащи се на високите лихвени проценти и ескалиращите разноски за сила, което попречва пълноценното икономическо възкръсване.

Инфлация и трендове в заетостта

Инфлационният напън е колеблив; въпреки че общата инфлация в международен мащаб понижа през последната година, неотдавнашните покачвания на цените на силата и геополитическото напрежение помрачиха бъдещите вероятности за инфлацията. ОЕЦД предвижда, че инфлацията в еврозоната ще се забави до 2.9% през идната година от сегашните 5.5%, като до 2025 година ще се стабилизира на 2.3%.

Що се отнася до заетостта, във всички страни от ОЕЦД за 2024 година и 2025 година се предвиждат ниски нива на безработица от към 5.1%. В някои страни обаче може да се следи повишение на безработицата, до момента в който в Япония и еврозоната се чака да се запазят ниски нива на безработица, близки до 6.5%.

Предизвикателства пред търговията и рекомендации за политиката

Глобалната търговия се сблъсква със обилни провокации, като през първата половина на 2023 година регистрира едвам 0.1% растеж в търговията със артикули и услуги. Факторите, които способстват за това, включват възходящи търговски ограничавания, протекционистки политики и преструктурирани световни вериги за основаване на стойност. За подмладяване на международната търговия ОЕЦД акцентира нуждата от многостранно съдействие.

Препоръчва се поддържане на строга парична политика до преодоляване на инфлацията, с цел да се поддържат вероятностите за връщане на инфлацията към целевите стойности без доста закъснение на растежа или внезапно повишение на безработицата през 2024 година Това може да включва спомагателни нараствания на лихвените проценти, в случай че е належащо.

Освен това се предлага благоразумна фискална политика, като се регистрират провокациите пред държавните управления да ръководят възходящите задължения, като в същото време посрещат разноските, свързани със застаряването на популацията, прехода към нов климат и защитата. За дълготрайния напредък се акцентира яснотата на разноските, данъчните проекти и усилването на вложенията, изключително в напъните за декарбонизация.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР