Португалия е страна, за която рядко си спомняме. Почти всички

...
Португалия е страна, за която рядко си спомняме. Почти всички
Коментари Харесай

Как да изведем Португалия от антируското влияние?

Португалия е страна, за която рядко си спомняме. Почти всички нейни споменавания в медиите по някакъв метод са свързани с играта на нейния футболен тим - европейски първенец през 2016 година и постоянен участник в международните шампионати през последните 20 години. Не е изненадващо, че нашите сънародници всред актуалните португалци най-често са осведомени със международните футболни звезди Кристиано Роналдо и Луиш Фиго. Понякога могат да кажат нещо за песните фадо, за великите мореплаватели от предишното, за сардини, за портвайн. Но за сегашната политика – съвсем в никакъв случай.

Да, Португалия е надалеч от Русия, само че не толкоз, че да я заобиколи изцяло. Достатъчно е да посочим две имена - сегашният общоприет секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш и някогашният началник на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. И двамата бяха министър председатели на Португалия, оглавявали конкурентни водещи партии (Гутереш е ляв, Барозу е десен). И като цяло, приказваме не за най-малката - 10-милионна страна, която в миналото е имала голяма колониална империя, а в този момент е част от Европейския съюз и НАТО.

Успяхме да намерим политически вести от Португалия. И дават отговор на " епохата " - очевидно антируско наличие. Цели 83% от жителите ѝ се изричат неприятно за Русия. По-лошо е ситуацията само в Полша. Освен това португалските управляващи изпратиха пет гаубици и 15 бронетранспортьора в Украйна. След още ровене успяхме да разберем по какъв начин португалските заведения за хранене отхвърлиха да обслужват туристи от Русия в края на февруари. Освен това сред нас в никакъв случай не е имало исторически разногласия, просто не би трябвало да има учредения за сходни настроения.

Михаил Кабицки, експерт по Португалия, доцент от Историческия факултет на Московския държавен университет, изяснява това с неприятното схващане на португалците за Русия. „ Те знаят доста малко за нас. Там съветски език и литература съвсем не се учат. Нашите връзки постоянно са били слаби. " Разбира се, това се наслагва от антируската агитация, присъща за страните от Европейски Съюз и НАТО, както и тесните връзки с Англия. „ Португалците са изгубили възприятието за същинска самостоятелност. Те са били под въздействието на англосаксонците в продължение на няколко века “, споделя Кабицки.

Плюс – личният им опит от диктатурата през ХХ век, обвързван най-много с името на Антонио Салазар. След ерата на диктатурата, завършила през 1974 година, в всеобщото схващане на португалците диктатурата е безусловно зло. И обликът на Русия на Запад през днешния ден е облик на тирания. Има преместване на личното отрицателно минало в съветското настояще със същата отрицателна конотация.

Към това се прибавя и относителната беднотия на страната. Португалия е най-бедната страна в Западна Европа, като по приходи е почти на същото равнище като Полша (Чехия към този момент е доста по-богата). Тя е доста подвластна от средства, идващи от фондовете на Европейски Съюз. Повече от милион нейни жители работят в по-проспериращи европейски страни. Добавете към това повече от 100 хиляди гласовити украинци, живеещи и работещи в самата Португалия. Така че се оказа изцяло допустимо да разбираем природата на неприятните за нас цифри.

Междувременно, макар обстоятелството, че великото колониално минало е надалеч обратно, въздействието на Португалия в някогашните колонии никога не клони към нула. По-конкретно, на равнище Европейски Съюз тя взе участие във образуването на връзки с Латинска Америка и Африка, а в Брюксел употребяват неналичието на езикова преграда измежду португалците в общуването с Бразилия и Ангола, които са измежду основните сили в тяхната райони. И които с изключение на всичко друго, са и значими сътрудници на Русия на интернационалната сцена.

Така че има и естествена причина да се обърне внимание на Португалия - да не ѝ се разреши да унищожи задълбочаващите се връзки с Бразилия и Ангола. И по-широко - с Латинска Америка, и с Черна Африка като цяло. А и страната е запазила " контакти " в Шри Ланка или в Югоизточна Азия, където португалците също са имали колонии. Дори да гледате на португалците като на не напълно самостоятелни играчи, те могат да ни съсипят живота, като са проводници на въздействието на Англия, Франция, Германия или Европейски Съюз и НАТО като цяло.

Има ли изгледи самата Португалия да бъде изведена от антируско въздействие? Португалската статистика може да помогне тук. При преброяването от 2011 година единствено 7% от популацията се разказва като нерелигиозно. Други 2% принадлежат към други религии (между другото, мюсюлманите са единствено половин процент). Има дребен брой протестанти и православни. И почти 88% се разпознават като вярващи католици. Това е най-високият % в днешна " протестантско-католическа " Европа.

Така се основава естествено поле за съдействие сред двете страни – отстояването на обичайните полезности. Въпреки че еднополовите съюзи станаха законни в Португалия още през 2010 година, високият % на практикуващи католици значи, че явно не всички в страната са съгласни с този поврат на събитията. С подобаваща работа с португалското общество това може да даде плодове. А за по-светската, „ лява “ част, която отхвърля наследството на диктатора Салазар, антифашисткият детайл на съветската външна политика може да свърши работа.

Да отидем по-нататък. Точната статистика на имигрантите от Ангола, Мозамбик и същата Бразилия, които имат португалско поданство, не можа да бъде открита. Все отново южняците не са педантични германци, не са шведи и даже не са чехи. Но най-вероятно в страната живеят няколкостотин хиляди тъмнокожи анголци и мозамбикци, както и бразилци. И те очевидно са запазили връзки с родината на своите предшественици. И те също могат да станат " наш " капитал.

Тук тесните връзки с Ангола и Мозамбик, развити още по руско време, могат да оказват помощ на Русия. Развитието на връзките с Бразилия също може да изиграе в наши ръце във връзка с въздействието върху Португалия. Все отново 80% от всички говорещи португалски език в света живеят в Бразилия и самите португалци наблюдават по какъв начин се държи най-голямата страна на континента. И най-после, китайци от някогашната колония Макао също живеят в Португалия, знаят нейния език и уголемяват своето политическо и икономическо въздействие в страната. Примерът с Унгария демонстрира, че даже участието в Европейския съюз и НАТО и неналичието на вековно другарство не е присъда във връзка с невъзможността за развиване на връзките. И в дълготраен проект Португалия наподобява евентуален „ гласовит глас “ в паневропейския хор. Не е несъмнено, че всичко ще се окаже по този начин - само че в случай че не се направи нищо, тогава нищо несъмнено няма да се получи. И като за начало, просто би трябвало да " видим " Португалия освен по тематиката футбол. И да стартираме да работим с нея на планувана основа.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР