Поне 500 лева над сегашните си възнаграждения искат статистиците, които

...
Поне 500 лева над сегашните си възнаграждения искат статистиците, които
Коментари Харесай

Статистиците: Искаме поне 500 лв. увеличение на заплатите - на човек

Поне 500 лв. над сегашните си хонорари желаят статистиците, които през днешния ден излязоха на митинг против неналичието на предвиждания в бюджета за индексация на заплатите им. Сега чиновниците в Националния статистически институт вземат приблизително 1300 лева месечно.

Колегите са в цялостно право да стачкуват, защото заплатите тук са едни от най-ниските в държавната администрация, сподели пред публицисти ръководителят на Националния статистически институт (НСИ) доцент доктор Атанас Атанасов. И акцентира, че заплатите в териториалните бюра на Национален статистически институт са на предпоследно място от всички в държавната администрация.

Промяна в заплатите през 2023 година нямаше, нито смяна в финансовите разноски и тези за прехрана, сподели Атанасов, представен от Българска телеграфна агенция.
 Снимка Българска телеграфна агенция
" Това са трудови митинги, не са политически. Колегите сами могат да решат по какъв начин да продължат оттук насетне, само че доколкото виждам те са твърдо решени да стачкуват до дъно, до момента в който няма в действителност съществено нарастване ", уточни още той.

На въпрос дали е отправена покана от властта да се обсъдят съответните претенции, Атанасов сподели, че такава не е била отправяна.

" Искаме най-малко по 500 лева нарастване на човек ", сподели Рая Петрова, ръководител на синдикална секция към КТ " Подкрепата " в Централното ръководство на Национален статистически институт.

Тя уточни също, че в Национален статистически институт има съществено ангажирани с теоретичен труд хора. И акцентира, че материалната база също тук-там не е добра, като даде образец с компютрите. 
 Снимка Българска телеграфна агенция
Още отпреди COVID-19 сме престанали да получаваме каквито и да е консумативи за нашата работа, сподели Петрова. 

Тя прикани премиера Николай Денков да направи среща със чиновниците и управлението на Национален статистически институт.

" Имаме механизми да създадем по този начин, че властта да бъде затруднена откъм данни ", отговори Петрова на въпрос по какъв начин би изглеждала ефикасната стачка.

Тя добави, че през ноември и декември също има подготвеност за протестни акции. Петрова подсети, че Национален статистически институт е сътрудник на страната и на бизнеса.

Тази заран чиновници и служащи от Национален статистически институт в София излязоха на митинг с гледище за нарастване на заплатите. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР