Политици от опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) в Хърватия критикуваха молитвите

...
Политици от опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) в Хърватия критикуваха молитвите
Коментари Харесай

Хърватски социалдемократи срещу молитвите на открито за женска скромност и послушание

Политици от опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) в Хърватия подлагаха на критика молитвите за " женска невзискателност и смирение ", провеждани от представители на консервативните католически среди в страната всяка първа събота на месеца, съобщи Хина, представена от Българска телеграфна агенция.

Арсен Баук, народен представител на СДП, съобщи във връзка следващите молебствия през вчерашния ден, че в предишното мнозина са подценявали радикалните екстремистки придвижвания, и добави, че молитвите навън на градските площади би трябвало да бъдат следени от органите на реда. По думите на Баук съгласно изследванията на публичното мнение три четвърти от хърватите са срещу молитвите навън за женска невзискателност, само че не трябва да се подценяват прояви като тези молитвени акции.

Действията на някои вярващи католици, които всяка първа събота на месеца коленичат и се молят на централните площади в Загреб, Сплит, Осиек и някои други градове в страната за патриархалност и смирение на дамите към мъжете, накараха и други политици от Социалдемократическата партия (СДП) да реагират на това събитие и да изискат от Католическата черква в Хърватия и управляващите в страната да изразят мнението си по настояванията на тези религиозни консерватори, показва Хина.

Биляна Борзан, евродепутат от СДП, съобщи, че не желае Хърватия да се трансформира в сходен случай като Полша, която бе тематика на полемики в Европейския парламент поради опитите си да ограничи правата на дамите, в това число правото на избор и на аборт.

Правозащитни организации и деятели проведоха контрапротести на площадите, където се правят тези молебствия, с цел да предупредят, че сходни молитвени акции могат да доведат до възбрана на правото на избор и до възбрана на абортите. 

Бранко Коларич, представител на централата на СДП в Загреб, съобщи, че столицата на Хърватия е свободен и отворен град, който пази равенството сред половете.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР