По-високите сметки за април на Топлофикация София предизвикаха спор в

...
По-високите сметки за април на Топлофикация София предизвикаха спор в
Коментари Харесай

В 30-дневен срок "Топлофикация София" трябва да обясни защо са високи сметките за април

По-високите сметки за април на " Топлофикация София " провокираха спор в Столичния общински съвет през днешния ден. Повод дадоха импортираните от ГЕРБ-СДС отчети за финансовия доклад на отоплителното сдружение за 2021 година и за бизнес проекта за 2023 година

Зимата топла, а сметките за парно не падат

Искането на омбудсмана Диана Ковачева към Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да извършат призвънредна инспекция на " Топлофикация София " за голословно високите сметки за парно през април, беше възприето като голословно от групата на ГЕРБ-СДС. Мнозинството в СОС обаче възприе като рационално предлагането на " Патриоти за София " в 30-дневен период отоплителното сдружение да даде информация на СОС за какво са високи априлските сметки.

Не бяха разисквани данните, представени от Ковачева, че през април " Топлофикация София " е произвела най-ниското количество топлинна сила за месеците от началото на годината и би трябвало и сметките точно в този месец да са най-ниски. Средномесечната температура през тази зима е била над нулата - за януари тя е +3.9 градуса, за февруари е +3.2 градуса, за март е +7.1 градуса, а през април е +9 градуса, уточни Ковачева в претекстовете си за инспекция.

През 2023 година приходите на " Топлофикация София " ще скочат с 11%

" Топлофикация София " до края на 2021 година е натрупала дълг от 1.339 млрд.лева. Приходите през отчетния интервал са 1.287 млрд.лева, разноските - 968 млн.лева, а оповестената облага е 304 млн.лева.

През 2022 година приходите (по неодитиран отчет) са 1.256 млрд.лева, а прогнозата за 2023 година е те да са с 11% увелечение - 1.398 млрд.лева.

 Приходите на сдружението за 2022 година (неодитиран отчет) и прогнозата за 2023 година
© Столичен общински съвет

Приходите на сдружението за 2022 година (неодитиран отчет) и прогнозата за 2023 година

На рецензиите на опозицията за липса на всевъзможни стъпки за рационализация на общинското сдружение в посока развиване на производството на електрическа енергия, от ГЕРБ отвърнаха, че за това са нужни доста огромни вложения - към 2 млрд.лева, разясни Прошко Прошков, ръководител на комисията по енергетика на СОС. е залегнало в бизнес проекта за 2023 година, като ще се организира открита процедура по Закона за публичните поръчки.

Финансовият доклад за 2021 година и бизнес проектът за 2023 година бяха утвърдени с гласовете на ГЕРБ-СДС и " Патриоти за София ", срещу бяха Българска социалистическа партия и Борис Бонев, а множеството съветници от " Демократична България " бяха въздържал се.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР