Навън беше мразовито, снегът скърцаше под краката, едва стигнах до

...
Навън беше мразовито, снегът скърцаше под краката, едва стигнах до
Коментари Харесай

„Мамо, студено ни е. Отвори ни!”, викаха съседските деца. А на мен ми бе така жал за тях…

Навън беше мразовито, снегът скърцаше под краката, едвам стигнах до жилищния вход от автобусната спирка.

И пред мен се появи към този момент позната картина: децата на съседите в остарели ветровки не можеха да влязат в жилището си.

– Мамо, студено ни е. Отвори ни! – изплакаха две деца.

Майка им отново ли е заспала и не чува? Седемгодишният Мирослав запъхтян чукаше на вратата, а тригодишната му сестра Елена беше обляна в сълзи и хлипаше.

— Елате при мен — предложих аз. – Да се сгреете малко и да хапнете. 

Хлапетата изтощено ме последваха по стълбите към жилището на горния етаж. Вече знаех какво се е случило, тъй като тази история не беше за първи път: пияната им майка бе изпратила децата на разходка, с цел да продължи да пие и да се лигави с колегата си.

Краят на историята също беше предвидим. Пияната майка и сътрудникът й бяха заспали сладко под завивките в топлото си легло, до момента в който децата мръзнеха и чакаха във входа.

Веднъж друга наша съседка, баба Лида, се принуди да остави децата да нощуват при нея, тъй като колкото и да тропахме на вратата, никой не отваряше. Баба Лида получи и куп обвинявания от опечалена майка, която й се разкрещя, че е лишила децата й без предизвестие.

Оттогава остарялата жена не помагаше на децата, макар че ги съжаляваше, тъй като я беше боязън от майка им.

Може би беше време да се оплачим някъде, да създадем нещо, с цел да не се случи нищо извънредно или непоправимо.

Сега бе зима с такива студове, а децата даже нямаха подобаващи облекла, единствено леки якета.

Децата прекараха нощта при мен, като майката не отвори вратата на сутринта.

Трябваше да се обадя в полицията и да желая отпуск от работа, тъй като нямаше да оставя децата още веднъж сами. Изчакахме полицията да пристигна, трябваше да разбият вратата.

Майката на децата Марина лежеше на леглото и не мърдаше, само че още дишаше. Извиках кола за спешна помощ. Оказа се, че Марина е получила или инсулт, или инфаркт.

Ясно беше, че това се е случило с дамата през вчерашния ден, само че защото не й бе оказана навременна помощ, в този момент възможностите й да оцелее бяха минимални.

Марина беше откарана в болничното заведение и взеха решение да оставят децата под мое наблюдаване за известно време. Трябваше да давам показания доста дълго време, да изяснявам всичко, да подписвам всевъзможни документи и даже да сформира фоторобот на приятеля на Марина.

Полицията трябваше да открие този мъж, с цел да разбере дали той не е наранил Марина.

– Лельо Мария, в случай че мама не се върне, ще останеш ли с нас вечно? – попита ме Мирослав със сълзи на очи, – Не желая да вървя в дом за деца… Видях по малкия екран, че там е доста неприятно за децата…

Той ме погледна с такива огромни очи, а аз скрих погледа си, тъй като даже не знаех какво да му кажа.

Разбира се, съжалявах за тези деца, само че аз самата не живях в цялостен разцвет. През целия си живот отгледах единствената си щерка сама, едвам неотдавна тя приключи университет и се омъжи.

Въпреки че живееше настрана, тя скоро щеше да има деца и ще има потребност от помощ за това. Това обясних на следователя, който предложи да аз да получа настойничество над децата, когато ми оповестиха, че Марина е умряла.

– Госпожо, страната би трябвало да ви помогне по този въпрос. Ще получите помощо.

Имах предпочитание да ги взема, само че към момента се опасявах, трябваше да се съветвам с щерка си. Същата вечер й се обадих и й описах за случилото се.

– Мамо, решавай сама. Но на твое място бих се съгласила, тъй като като те познавам, в случай че постъпиш друго, ще се измъчваш с упреци за това, че си сбъркала.

– Добре тогава – отвърнах. – Елате да се запознаеш с новите си родственици. Мирослав и Елена към този момент са наше семейство.

Така децата останаха при мен. Средствата, които страната отделя за децата ни стигат, с цел да живеем почтено.

И животът стана по-интересен с тези деца! Чувствам се по-млада с тях и като че ли се върнах във времето, когато личната ми щерка беше също толкоз дребна. Животът ми отново има смисъл. 

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР