По искане на Съединените щати Съветът за сигурност на ООН

...
По искане на Съединените щати Съветът за сигурност на ООН
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН проведе среща, посветена на протестите в Иран

По искане на Съединените щати Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира публична среща, отдадена на митингите в Иран. Преди срещата се организираха съвещания при закрити врата по гледище на Русия. Москва упрекна Вашингтон, че се намесва във вътрешните работи на Иран и съобщи, че митингите не са тематика за разискване от Съвета. В последна сметка Русия се отхвърли от първичното си желание да блокира формалната среща.

Постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли насочи предизвестие към иранските управляващи. Светът ще следи какво вършиме, съобщи тя на изключителното съвещание:
Гласовете на иранския народ би трябвало да бъдат чути. Някои от нашите сътрудници считат, че правата на индивида и главните свободи са работа единствено на държавните управления, които ги управляват. Съединените щати не споделят това поверие. Правата на индивида не са подарък от държавните управления. Те са неотменими права на самите хора.

Представителят на Франция Франсоа Делатр обаче съобщи, че митингите в Иран не заплашват мира и сигурноста в света:
Колкото и притеснителни да са събитията от последните няколко дни в Иран, те може би не съставляват всъщност опасност за интернационалния мир и сигурност. Трябва да се отнасяме внимателно към всевъзможни опити да се експлоатира рецесията за персонални цели, което би дало диаметрално противопоставен на стремежи резултат,
предизвести френският посланик.

СнимкаПосланикът на Русия Василий Небензя съобщи, че Иран би трябвало да бъде оставен самичък да взема решение личните си проблеми, и упрекна Съединени американски щати, че злоупотребяват с платформата на Съвета за сигурност и подкопават престижа му:
Истинската причина за свикването на днешната среща не е опит да се защитят правата на индивида и ползите на иранския народ, а по-скоро е завоалиран опит да се употребява настоящия миг за продължение на политиката на саботиране на съглашението за иранската нуклеарна стратегия.

Според английския дипломат Матю Райкрофт преследването на ползи от страна на Иран може да дестабилизра интернационалната сигурност:
Прекалено постоянно ползите на Иран в областта на сигурността се преследват по метод, който дестабилизира и от време на време директно заплашва другите, поддържа тероризма и нарушава иранската стопанска система. Тези районни действия рискуват да усилят интернационалните спорове и да застрашат международния мир и сигурност.

По думите на иранския непрекъснат представител Голамали Хошру неговото държавно управление разполага с доказателства, че митингите доста очевидно са ръководени от чужбина:
За страдание макар съпротивата на някои от членовете му, Съветът разреши да бъде използван от сегашната американска администрация, като организира съвещание по тематика, която излиза отвън обсега на мандата му, съобщи иранският дипломат. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР