Пчели роботи, напълно способни да да поемат функциите на истинските

...
Пчели роботи, напълно способни да да поемат функциите на истинските
Коментари Харесай

Създадоха пчели роботи, които да заменят истинските

Пчели роботи, изцяло способни да да поемат функционалностите на същинските пчели и да опрашват по неестествен метод растенията, бяха основани от група японски учени.

В основата на това откритие са безпилотните самолети, като пчелите роботи в действителност съставляват извънредно дребни дронове.

Механичните пчели идват на фона на зачестилите вести за изгубването на цели популации от тези толкоз потребни и нужни инсекти.

Новината за тях би могла да се одобри като сравнителна разтуха за всички страхове, че пчелите ще изчезнат напълно като тип, а това ще докара и до края на света ни... както твърди бележития физик Алберт Айнщайн. Според него човечеството би могло да живее единствено 4 години, откакто пчелите изчезнат.

Самото откритие наподобява доста футуристично, като че ли излязло от научнофантастичен филм.

За момента въпреки всичко е пресилено да чакаме, че роботите ще могат да правят тъкмо същата работа.

За да им придадат приключен тип и да реализират образна аналогия с същинските пчели, учените даже са сложили окосмяване и леплив йонен гел върху дребните дронове.

Каква е концепцията зад роботизираните пчели?

Изследователите са разкрили този йонен гел инцидентно, а по-късно са разгласили своята работа върху него в списание Chem. Това става, когато през 2007 година един от откривателите, химикът Ейжиро Мияко, работи върху вероятни течни електрически проводници. По този метод той се натъква на любопитното вещество. Ученият не обръща огромно внимание на гела и го „ захвърля “ встрани, до момента в който след 10 години не вижда, че той е безусловно недокоснат.

„ Този план е резултат от спокойствието “, споделя Мияко. „ Изненадахме се, че след 8 години йонният гел не се разгради и към момента е толкоз вискозен. Конвенционалните гелове се създават най-вече от вода и не могат да се употребяват дълго време, по тази причина взехме решение да използваме този материал за научни проучвания. “

Той проучил опциите за хващане на пъстър прашец с разнообразни типове инсекти и открил, че тези, покрити с гел, събират повече прашец. Освен това веществото може да трансформира цвета си, изложено на разнообразни източници на светлина, тъй че има евентуален камуфлажен резултат за отбрана от хищници.

„ Тези пчели роботи и други наши открития ще имат необятно приложение в селското стопанство и роботиката и ще могат да доведат до развиването на изкуствените опрашители. Това ще помогне за справяне с проблемите, породени от намаляващите популации на пчелните фамилии “, показа още Мияко.

Тъй като пчелите влизат в листата на застрашените типове в Съединените щати, насекомите роботи ще са обект на огромни очаквания и вложения през идващите години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР