Първият сериозен разрив в управляващата коалиция вече е факт. Забележително

...
Първият сериозен разрив в управляващата коалиция вече е факт. Забележително
Коментари Харесай

Битката за БНБ – какви са залозите и защо гуверньорът е важен

Първият сериозен раздор в ръководещата коалиция към този момент е реалност. Забележително е, че измежду всички вероятни рецесии, пред което е изправено ръководството, в това число и войната до границите на България, " детонатор " на спора се оказа една на пръв взор рутинна задача – изборът на нов шеф на Българската национална банка. , с цел да прокара нови процедурни правила за избора, макар несъгласието на сътрудниците си във властта.

Гуверньорът нормално не е измежду обществените фигури, към които се подвига медиен звук, нито пък Българска народна банка е институция, от която идват " сензационни " вести. С някои гръмки изключения, несъмнено, като сривът на КТБ през 2014 година, когато всички, в това число тогавашното управление на Българска народна банка, се изненадаха по какъв начин четвъртата по величина банка в България е била източена.

Тогавашният шеф на Българска народна банка Иван Искров се оказа измежду почтените за " кражбата на века " и името му не попада в, определен по-късно за основен прокурор.

Може би това е единствено една от аналогиите, заради която финансисти съпоставят кадровия въпрос за управлението на Българска народна банка с този за поста на основния прокурор. Макар позицията на шеф на централната банка да не наподобява толкоз всевластна като тази на обвинител №1, неговият мандат е шестгодишен (с една година по-къс от този на основния прокурор), а пълномощията му подсигуряват съвсем същата цялост и автономност.

Защото Българска народна банка е институцията, която в действителност е в основата на имунната система на страната.

След банкрута на КТБ подуправителят, отговарящ за банковия контрол, загуби доста от пълномощията си, които се трансферираха към управителния съвет. Това значи, че към днешна дата шефът персонално има доста тежка дума за това по какъв начин да се ръководи финансовата и банковата политика на страната.

Вярно е, че от 1 октомври 2020 година – УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка и Райфайзенбанк, мина непосредствено към Европейската централна банка във Франкфурт. Това стана по силата на присъединението на България към Банковия съюз на Европейски Съюз – заслуга на ГЕРБ, която направи първата сериозна крачка към еврозоната. Макропруденциалният контрол и контролът върху всички останали кредитни институции в страната обаче остана върху Българска народна банка.

Централната банка има извънредно огромни пълномощия да се разпорежда по какъв начин да се ръководят банките у нас. От нея зависи безусловно всичко – от лицензите (за всички банки без 5-те под надзора на ЕЦБ), през това кой да влиза в ръководството и собствеността на финансовите институции до стотиците надзорни ограничения, изброени в Закона за кредитните институции – от условие за нарастване на капитала и възбрана за разпределение на облага до регулация на едрите заеми, заемите на свързани лица, обезпеченията и т. н.

Като се има поради, че Българска народна банка има и големи пълномощия във връзка с ограниченията против прането на пари, може непосредствено да се каже, че бъдещият шеф ще има основна власт за това до каква степен през българската финансова система ще не престават да текат финансовите потоци на корупцията и задкулисието. Дори глобите на Съединени американски щати по Глобалния акт " Магнитски " не биха могли да проработят дейно у нас без дейната роля на Българска народна банка.

Същото се отнася до използването на глобите на Европейски Съюз против Русия поради войната в Украйна.

Управата на централната банка е също органът, който назначава свои представители в управлението на Фонда за гарантиране на влоговете в банките – институцията, която би трябвало да управлява процеса по несъстоятелността на КТБ и която сега е обект на инспекция от Сметната палата поради купищата подозрения към банкрута.

Може би най-важният въпрос, който ще зависи в доста огромна степен от качествата и убежденията на бъдещия шеф на Българска народна банка, е участието на България в еврозоната. То изисква централната банка на процедура сама да се откаже от голяма част от личната си власт върху финансовата система на страната, както и от валутния ръб – решение, което няма да бъде елементарно за нито един шеф на Българска народна банка. Още повече, че за него ще би трябвало да се търси мощна политическа поддръжка освен в Европейската комисия, ЕЦБ и в Еврогрупата, само че и у нас, тъй като консенсусът по въпроса стартира да се разклаща.

От друга страна, след мощния трус, провокиран от банкрута на КТБ, и в най-ново време – за, като категоричен приоритет се постанова съществуването на здрав контрол и правила, които ще бъдат обезпечени след присъединението ни към еврозоната.

Тази стъпка ще има и надалеч по-широки политически измерения, защото ще приобщи България към ядрото на Европейски Съюз. Тази вероятност наподобява още по-важна и неотложна в подтекста на актуалните разтърсвания и световното пренареждане, провокирано от съветската инвазия в Украйна.

Ето за какво най-голямата партия в ръководещата коалиция " Продължаваме промяната " се нае да откри подобаваща фигура за основния пост на шеф на Българска народна банка. Опитите да се контракти консенсусна и професионална фигура забавиха процедурата във времето, което се оказа благоприятен претекст на Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " да я прекроят и форсират.

Главно настоящо лице в този сюжет е ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ. Неговата номинация за шеф на Българска народна банка към момента не е импортирана публично, само че наподобява идна. Не е ясно дали партията на Слави Трифонов е постигнала някаква сделка с ГЕРБ и Движение за права и свободи тъкмо за тази кандидатура, само че в тази ситуация по-голям е фактът, че има новосъздадена коалиция – най-вероятно обединена зад ползи, които не съответстват с тези на " Продължаваме промяната " и другите две партии в ръководството.

Несломимото твърдоглавие на Има Такъв Народ да наложи собствен човек за шеф на централната банка датира от юни предходната година, когато групировката бе първа политическа мощ и имаше вяра, че може да сглоби различно на ГЕРБ държавно управление.

От предишното лято са и опитите на самия Каримански да оглави Българска народна банка. Тогава, което му оказвало напън и го принудило да не работи в банковата система в продължение на 6 години. Впоследствие, посред политическата рецесия през лятото на 2021 година, като ръководител на бюджетната комисия, Каримански прокара . Негов основен сътрудник в тази маневра стана Йордан Цонев от Движение за права и свободи. В последна сметка процедурата пропадна поради отрицателния публичния отзив.

След третите подред парламентарни избори, при започване на 2022 година последва нова процедура за избор, само че и – без нито една подадена кандидатура поради неналичието на единение в обединението към обща номинация за основния пост и очевидното отвращение на водещия сътрудник – " Продължаваме промяната ", да преглътне кандидатурата на Каримански. Той още веднъж се оплака от напън –, само че все пак от Има Такъв Народ били решени да го поддържат.

Преди да излезе на политическата сцена, Каримански беше прочут само като изпълнителен шеф на, които се показаха най-слабо на стрес тестванията, проведени от Българска народна банка и Европейската централна банка. В същото време той има експертен опит в региона на платежните системи, работил е към Европейския банков орган и е получавал интернационалните самопризнания.

Според финансисти обаче кандидатурата на Каримански е неубедителна, защото не е ясно по какъв начин тя би имала тежест за високия пост в Българска народна банка в миг, когато ЕЦБ ще би трябвало да прави оценка България за напредъка ѝ към еврозоната. Още повече, че в интернационалните финансови среди въобще не се гледа добре на концепцията шефове на търговски банки да оглавяват централната поради вероятен спор на преданост.

Така, откакто за следващ път не съумя да активизира поддръжка в ръководещата коалиция, Каримански прибегна до отиграния към този момент ход – пробутване през пленарна зала на следващата незабавна процедура за избор на шеф на Българска народна банка със период за внасяне на номинациите 7 дни.

" Съдружието " с Движение за права и свободи не бе изненада. Партията, трансформирала в своя идея отбраната на депутата си Делян Пеевски, глобен по Глобалния закон " Магнитски " за " значима корупция ", има интерес да въздейства върху всяка допустима институция, от която зависи използването на глобите. В " обединението на искащите " са и някогашните ръководещи от ГЕРБ, които не пропущат да употребяват всеки вероятен миг за внасяне на разединение и бойкот на актуалната власт, както и проруската партия " Възраждане ".

В резултат " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия имат единствено няколко дни да наваксат тежката тактическа загуба и да се опитат да намерят решение за един от най-ключовите постове в страната.

Залогът е голям, защото запазването на централната банка в партимониума на силите на статуквото, което явно се пробва да направи партията на Слави Трифонов, значи тежка загуба в борбата против корупцията и прането на пари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР