Светът е на прага на нова опасна ядрена ера и

...
Светът е на прага на нова опасна ядрена ера и
Коментари Харесай

“Задължени сме им”: САЩ взели ядрените оръжия на Украйна и ги дали на Русия

Светът е на прага на нова рискова нуклеарна епоха и войната в Украйна може да е бегла визия за това, което следва, написа за The Washington Post Джон Б. Волфстал, старши консултант на групата за нуклеарно разоръжаване Global Zero, член на борда на Бюлетин на атомните учени и помощник-старши помощник в Центъра за нова американска сигурност.

Отразявайки това, стрелките на емблематичния часовник на Страшния съд, знак, отразяващ мнението на Бюлетина на атомните учени за това какъв брой близо е човечеството до самоунищожението,. Това е най-близо до Армагедон, написа news.bg.

Но даже в случай че войната в Украйна в никакъв случай не стане нуклеарна, всяка дефинитивна съветска победа ще добави чувството, че нуклеарните оръжия са все по-полезни детайли на държавната политика, както за нахлуване, по този начин и за защита.

Въпреки това, защото Русия резервира способността да ескалира до нуклеарно равнище, гарантирането на провалянето на Русия не е елементарен проблем, който може да бъде решен посредством въоръжаване на Украйна с всяка оръжейна система, която изиска.
За да оцените вярно компликациите, е значимо да разберете свързаната с това нуклеарна история.
Москва има нуклеарни оръжия, а Киев не разполага значително, тъй като Съединените щати и техните европейски съдружници и сътрудници се погрижиха всички руски нуклеарни оръжия, останали в Украйна през 1991 година, да бъдат преместени в Руската федерация. Когато Съветският съюз се разпадна, имаше повече от 1900 стратегически руски нуклеарни оръжия на украинска територия, както и повече от 2000 стратегически оръжия в Казахстан и Беларус.

Въпреки че тези оръжия останаха под контрола на съветските войски, както и хилядите тактически нуклеарни оръжия, ситуирани там, когато Съветският съюз престана да съществува, имаше действителна опция те да бъдат конфискувани от техните нови самостоятелни домакини. Ако това се беше случило, Украйна, Казахстан и Беларус можеха да се окажат третата, четвъртата и шестата по величина нуклеарни страни в света. Решението на Украйна да устои на нуклеарното прелъщение, действително и осезаемо по това време, остава огромна победа в региона на сигурността.

Всеки излаз от днешната война, който фундаментално подкопава дълготрайния суверенитет на Украйна, би добавил към аргумента, че Киев е направил съдбовна неточност, като се е отказал от нуклеарните оръжия. Такъв урок би уведомил вземането на решения в други страни. Страните, които се интересуват от териториална експанзия, ще гледат на нуклеарните оръжия като на актив и ще се стремят да ги придобият, с цел да реализиран своите цели. В същото време застрашените страни ще имат по-силен тласък да придобият свои лични нуклеарни средства за въздържане
и да заобикалят да разчитат на уверенията на Съединени американски щати – терзание, което към този момент изтезава съдружниците
неубедени в оставащата мощ на Америка в Източна Азия или Близкия изток.

Това е мощен прагматичен мотив за поддръжка на Украйна, който е друг от очевидния честен – че ние просто би трябвало да помогнем на една млада народна власт да се отбрани от прилежаща държава-агресор. Неспособността да се застъпим за страна, която избра да се разоръжи по наше искане, основава всички неверни прецеденти.

Въпреки това, тези мощни логичен и морални императиви за поддръжка на Украйна би трябвало да бъдат смекчени с действителността. Русия неведнъж е обръщала внимание на способността си да ескалира спора, в това число до нуклеарно равнище. Въпреки че може да желаеме да отхвърлим това като блъфове, президентът Байдън и неговите основни чиновници ясно разбираха тези опасности през цялото време и вярно калибрираха поддръжката на Съединени американски щати и НАТО за Украйна, с цел да избегнат, както споделиха, Трета международна война.

Това е и повода, заради която администрацията явно мисли напред към трънливия въпрос за крайното положение на Крим – евентуална бариера за възможна съветска ескалация. Това е разочароващо и утежняващо, само че не е нищо ново. Това е същото напрежение, което доминираше в разделянето на Европа по време на Студената война.

Няма безрисково решение на войната. Даването на Украйна на по-малко от нужното, с цел да отблъсне съветските нашественици и да освободи своята територия, подценява както персоналния интерес, по този начин и историческите отговорности. Но даването на Украйна на всичко, което може да изиска, може да докара до пагубна по-широка война, която може да стане нуклеарна. Средният път, дълга и последователно възходяща война, е ужасна вероятност за народа на Украйна, само че това може да е единственият вид,
който обезпечава достоверен път за триумф: подобен, при който Русия свястно губи, само че не ескалира.
Ако успеем да вкараме тази игла – да помогнем на Украйна да победи Русия, без Москва да прибягва до нуклеарни оръжия – има късмет да обърнем някои рискови нуклеарни трендове. През последните няколко десетилетия Съединените щати подчертаха прекомерно доста изгодите от нуклеарните оръжия, като в същото време подцениха финансовите и стратегическите разноски за тези качества. Недостатъците на разчитането на такива оръжия за нашата сигурност включват обстоятелството, че затруднява осъждането и борбата с страни, които вършат същото. И когато по-слабите страни могат да заплашват да ескалират до нуклеарно равнище, за Съединените щати е по-трудно да поемат забележителните си стандартни преимущества.

Ядрените оръжия могат да работят против ползите на сигурността на Съединени американски щати тъкмо както могат да работят за тях. Само заради тази причина Съединените щати не могат да се откажат от напъните си да намерят способи за договаряне на съглашения с съперници като Русия и Китай за понижаване на заплахата от нуклеарен спор, даже когато краткосрочните вероятности наподобяват неразбираеми. Колкото повече нуклеарни оръжия се популяризират и колкото по-използваеми се смятат от всеки (включително от нас), толкоз по-трудно ще бъде да се резервира сигурността и въздействието на Съединени американски щати.

Предстоят времена на тествания. Докато претегляме каква поддръжка би трябвало да дават Съединените щати на Украйна и за какъв брой време, би трябвало да имаме поради отговорностите си, морални и персонални. За страдание, невъзможността да се отдадеш на всеки един от тези инстинкти е единствено един от многото разноски за живот в свят, подсилен от нуклеарно въздържане. Ако в действителност успеем да отпразнуваме успеха на Украйна, би било добре да активизираме още веднъж напъните на Съединени американски щати за понижаване на ролята и полезността на нуклеарните оръжия на всички места.
Джон Б. Волфстал, старши консултант на групата за нуклеарно разоръжаване Global Zero/ The Washington Post
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР