Парламентът направи четири неуспешни опита да избере председател на 48

...
Парламентът направи четири неуспешни опита да избере председател на 48
Коментари Харесай

ДПС отказа да подкрепи Росен Желязков при втория балотаж. Председател на 48 НС все още няма.

Парламентът направи четири несполучливи опита да избере ръководител на 48 Народно заседание в продължение на над 7-часово съвещание с четири почивки.

В 16:30 ч. стартира ново гласоподаване с петима претенденти за ръководител, никой от които не събра болшинство.

Най-много гласове " за " получи Никола Минчев (73), а след него остана Росен Желязков (67), откакто Движение за права и свободи издигна собствен личен претендент в лицето на Йордан Цонев.

На второто гласоподаване Движение за права и свободи още веднъж отхвърли да поддържа Желязков, който остана с 67 гласа. Минчев взе 97 гласа от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, само че още веднъж не му стигнаха за законен избор.

С това Движението за права и свободи поправя личното си държание от първия опит за избор на ръководител, когато поредно гласоподава поддръжка на Желязков като представител на най-голямата политическа мощ.

При четвъртата поредна несполучлива процедура Десислава Атанасова изиска съвещанието в сряда да бъде прекратено до идващия ден поради невъзможността за взимане на решение.

Вежди Рашидов разгласи, че ще събере депутатите в 10 ч. на 20 октомври, като предизвести, че " в случай че не седнем да се разберем, народът ще ни измете всички и ще се събере на Кръгла маса като в 1990 година ".

В траялото 7 часа съвещание Десислава Атанасова от ГЕРБ предизвести, че се задава " конституционна рецесия ", при която законодателната власт ще блокира. Кирил Петков от Политическа партия на собствен ред прикани ГЕРБ да изтеглят Росен Желязков, откакто са видели, че не събира доверието на повече от половината депутати в залата.Изненадващо Движение за права и свободи също реши да предложи Йордан Цонев за ръководител на 48 Народно заседание. Досега Движението за права и свободи гласуваше единомислещо за претендента на ГЕРБ Росен Желязков.

" На Политическа партия няма да дадем никаква отстъпка - завърши хубавото време, в което ви мислеха за млади, мислим ви за глупави. Нямате никакво право да ни съветвате какво да вършим. Не ви желаеме препоръките, не желаеме поддръжката ви за нашия претендент ", разгласи Тома Биков.

На коментара на Радомир Чолаков от ГЕРБ, че Политическа партия и Демократична България са желали да унизят партията му, Асен Василев отговори, че групите очаквали " смирение " от хората на Борисов за неправилните им политики в последните години.

" Изборът на ръководител не е просто домакинска работа - това е значим политически сигнал. Ние водим политическа полемика, а не по какъв начин да организираме работата на Народното събрание. Този избор е градивна част на построяването на болшинство. Демократична България не може да стане част от болшинството, което вие сте тръгнали да изграждате. Как да стигнем до диалог за правосъдната промяна, без да сме избрали ръководител? Позиция по тази тематика може да се вземе от всяка медия - мълчанието ви също е ясно. Нито желаеме да унижаваме някого, нито желаеме разкайване. Не считам, че един човек може да си разреши такова нещо. Това, което през днешния ден се случва, е истината за българската политическа система ", разгласи Христо Иванов, откакто беше предизвикан от Даниел Митов и Тома Биков за какво не поддържат претендента на първата мощ.

" Заявката кой ще е ръководещ и съпротива - градивни или анархисти - ще бъде изпълнена със наличие. Изборът на ръководител в първото съвещание е норма, с която сме се съобразявали. Всички би трябвало да осъзнаят, че е редно да я съблюдават. Ние сме осъзнавали по какъв начин ни е подреждал вотът на българските жители и при избора на Ива Митева от Има Такъв Народ, и при избора на Никола Минчев. Тогава ние не излъчихме претендент за ръководител на Народното събрание. Съветвам всички за повече разсъдък ", сподели Десислава Атанасова с апел Росен Желязков да бъде подсилен.

Асен Василев отхвърли " леко назидателната лекция " на ГЕРБ и уточни, че опозицията има право да гласоподава срещу претендента за ръководител на първата мощ - по този начин както ГЕРБ са дали своят вот срещу Никола Минчев през декември 2021.

" Най-нормалното нещо е първата политическа мощ да си обезпечи болшинство за избор на ръководител и за избор на кабинет ", разяснява Василев.

Той дефинира като " или доверчивост, или подмолни сделки " предпоставката на ГЕРБ, че опозицията ще поддържа техния претендент.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи нападна Василев, като му разгласи, че " никое Народно заседание като се изключи предходното не е образувало болшинство, преди да избере ръководител ".

" Трябва да започва тази институция. В това няма нищо тяснополитическо, има държавническо ", сподели Цонев, който поддържа Росен Желязков при двете по-ранни гласувания. " Никой от конституционалистите не е предполагал, че българският парламент ще стигне до такава степен, че да се самоблокира. Никой от нас не е обещавал пред гласоподавателите си, че ще блокира работата на Народното събрание ".

" Когато в нашата предизборна акция казахме, че ГЕРБ вкара страната в тази рецесия с избор на съмнение, ние водихме много дълъг и заможен спор. В него не ви обвинихме, че сте дали своят вот за свалянето на държавното управление. Това е ваше право, както е наше право да не подкрепим вашия претендент. Това, за което ви обвинихме, е, че вкарахте страната в рецесия без проект по какъв начин тя ще бъде ръководена. Къде е вашият проект, откакто даже не можете да съберете болшинство за избор на ръководител на 48 Народно събрание. Ако нямате проект за ръководство - за какво вкарахте страната в конституционна рецесия ", сподели Асен Василев след изявление на Даниел Митов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР