От ВАП мотивират искането с нарушени процедури и накърнени потребителски

...
От ВАП мотивират искането с нарушени процедури и накърнени потребителски
Коментари Харесай

Върховната административна прокуратура иска от ВАС отмяна на по скъпия природния газ

От ВАП стимулират настояването с нарушени процедури и накърнени потребителски ползи

Върховната административна прокуратура стачкува решението на Административния съд София град да остави без почитание митинга против решение на КЕВР за повишение на цената на природния газ. Припомняме, съгласно заявката на " Булгаргаз " ЕАД от 01.04.2017г. цената на природния газ се покачва с 29,6%.
ВАП аргументира настояването си с събитието, че съдът не е отчел неспазването на наредба от Наредбата за контролиране на цените на природния газ. Целта на тази норма е да подсигурява най-благоприятната цена. По този метод са накърнени правата на участници в административното произвеждане, които като се изключи " Булгаргаз " ЕАД, показват противоречие с покачването на цените, описвано като " шоково " и " гибелно ", показват от ВАП.
Припомняме, че с протестираното решение на КЕВР са одобрени цените, по които публичният снабдител " Булгаргаз " ЕАД продава природен газ: до крайните доставчици на природен газ и всички клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и към мрежа ниско налягане; на " Овергаз Мрежи " АД, в качеството му на краен доставчик на природен газ и цени за продажба на природен газ от крайните доставчици на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи.
Единствено " Булгаргаз " ЕАД не възразява против покачването на цената на природния газ, което е обяснимо за ВАП, защото в атакуваното решение на КЕВР е планувано през второто тримесечие на 2017г. клиентите на " Булгаргаз " ЕАД ще заплащат надлежно по 370.98 или по 363,26 лв. за 1000 куб. метра без данък, Данък добавена стойност и такса за транспорт (19,73 лв. за 1000 куб. м). През първото тримесечие цената на суровината беше 280,21 лв. за 1000 куб. метра.
От ВАП е установено и че в производството пред Апелативен съд София град не е потвърдено от КЕВР, че е спазен принцип по Закона за енергетиката - на прозрачността за установяване на цените, и е подчертано недвусмислено, че решението на административния орган не съдържа всички съответни цифрови величини и метода, посредством който са избрани ценовите компененти. Нарушен е и чл.31, т.2 от Закона за енергетиката за икономическа аргументираност на цените.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР