От музея „Гугенхайм“ са отхвърлили искането на Белия дом да

...
От музея „Гугенхайм“ са отхвърлили искането на Белия дом да
Коментари Харесай

Белият дом поиска шедьовър на Ван Гог, но от „Гугенхайм“ им предложиха златна тоалетна!

От музея „ Гугенхайм “ са отхвърлили настояването на Белия дом да заемат на президентската резиденция картина на Ван Гог и вместо нея са предложили златна тоалетна, оповестява „ Гардиън “.

От Белия дом са помолили от намиращия се в Ню Йорк музей „ Гугенхайм “ да им изпратят краткотрайно картината „ Пейзаж със сняг “, работа на Ван Гог от 1888 година, изобразяваща мъж и куче, които вървят през полето. Но основният куратор на „ Гугенхайм “ Нанси Спектър е отказала молбата, оповестява „ Вашингтон пост “. В отговор тя е споделила, че Белият дом може да наеме 18-каратова тоалетна паница – апаратура на художника Маурицио Кателан.

Напълно функциониращата тоалетна, озаглавена „ Америка “, бе конфигурирана в „ Гугенхайм “ през септември 2016 година Тя бе налична за социална приложимост и десетки хиляди хора се възползваха от нея. Но изложбата завърши и Спектър счита, че тоалетната би могла вероятно да обслужва президентството.

Изпратеният по имейла отговор на Спектър на настояването на Белия дом за наемане на снежния пейзаж е бил добит от „ Вашингтон пост “. Автентичността на електронното писмо е била доказана пред вестника от „ Гугенхайм “. В отговор на питане има ли развиване по въпроса, от музея са отвърнали:

„ Нямаме нова информация. “

В писмото си до президентската администрация Спектър написа, че „ Америка “ е разполагаем и „ президентът и първата дама биха могли да проявят интерес към инсталирането ѝ в Белия дом “.

„ Кателан би желал да я предложи на Белия дом за дълготраен наем –пише в имейла Спектър. – Творбата, несъмнено, е извънредно скъпа и ненапълно нежна, само че ние бихме дали цялостни указания за инсталирането и използването й. “, написа "Площад Славейков ". „ Гардиън “ напомня, че техен създател бе измежду първите, употребявали златната тоалетна паница през септември 2016 година и „ останал удивен “.

По време на инсталацията на „ Америка “ Кателан сподели, че от „ Гугенхайм “ са имали концепция за тоалетната още преди политическия напредък на Тръмп, само че той „ евентуално към този момент се е усещал във въздуха “. Авторът призна, че златната тоалетна е частично намигане към фамозния „ Фонтан “ на Марсел Дюшам от 1917 година, който в действителност е писоар.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР