Три спасени мечета се завърнаха у дома - в България,

...
Три спасени мечета се завърнаха у дома - в България,
Коментари Харесай

Шанс за нов живот на три осиротели мечета: Пуснаха в природата Никола, Мишо и Анета

Три избавени мечета се завърнаха вкъщи - в България, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Партньорските старания на Министерството на околната среда и водите, природозащитната организация WWF, фондация " Четири Лапи " и профилираният център „ Арктурус “ (ARCTUROS)-Гърция, дадоха късмет за нов живот на три осиротели мечета.
 Министерство на околната среда и водите
В рамките на няколко взаимни интервенции дребните Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в профилирани центрове у нас и в чужбина и върнати назад в природата.

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров се причисли към избавителните екипи, които на 13 май пуснаха мечетата на независимост на деликатно подбрано място - местообитание на кафяви мечки на територията на Национален парк „ Рила “.
 Министерство на околната среда и водите
Животните бяха превозени до такава степен, настанени в специфични кафези. Връщането им в дивата природа идва откакто от Центъра за рехабилитация „ Арктурус “ решиха, че мечетата са достигнали подобаваща възраст и килограми, с цел да се върнат назад в природата.
 Министерство на околната среда и водите
Освобождаването на мечетата стана при изключителни ограничения за сигурност, защото даже тридесеткилограмово мече е в положение да рани тежко възрастен мъж, предизвестяват специалистите.

Животните са маркирани с GPS нашийници, които разрешават тяхното непрестанно следене и по този метод ще се подсигурява сигурността както на хората, по този начин и на животните. Проследяването се прави в действително време и с него са ангажирани специалисти от Национален парк „ Рила “ и WWF.  
Историята на трите мечета стартира предходната година. През юли избавителният отряд на WWF благодарение на горски чиновници и чиновници на Природен парк „ Витоша “ проведе акция по улавянето на петмесечно мече.

 Министерство на околната среда и водите
Загубило майка си, мечето Никола беше намерило леговище на дърво , откъдето беше избавено. През октомври в разстояние от няколко седмици бяха избавени още две мечета-сирачета, дребните Анета и Мишо, привлечени от хранилка за животни край село Крушовица, Елин Пелин.

От локалната ловна дружинка и общината алармираха Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ)-София, която се обърна за подпомагане към WWF. Членовете на отряда реагираха незабавно за спасяването им.



Трите мечета получиха подобаващите грижи, с цел да укрепнат,
като прекараха известно време в „ Парк за мечки Белица “ – единственото предпазено място в България, където екипът на " Четири Лапи " дава късмет за нов живот на избавени мечки, а след това със съдействието на специалисти от Министерство на околната среда и водите бяха настанени в профилирания център за рехабилитация на кафяви мечки „ Арктурус “ в Гърция.

Министър Димитров изрече признателност към екипите на WWF и " Четири Лапи " за взаимната работа, „ с която демонстрираме образно какъв брой значимо е положителното съдействие сред НПО-сектора и държавните институции в името на опазването на природата “.

„ Нашата грижа не завършва с освобождението на мечетата. Имаме подготвеност за постоянни визити на терен, за слагане и инспекция на фотокапани за наблюдаване, както и за повторното им залавяне при потребност. Мечетата носят специфични GPS нашийници , благодарение на които можем да наблюдаваме придвижването им.
 Министерство на околната среда и водите
Но ще се намесваме единствено в краен случай - в случай че зародят подозрения за здравословното им положение или в случай че се появят признаци за проблематично държание “, изясни Александър Дуцов, старши специалист в стратегия „ Опазване на типове “ и член на избавителния мечешки отряд на WWF. 

Това е третата взаимна интервенция за освобождение на мечета в техния натурален хабитат , която се организира в България. За сполучливото осъществяване на трите акции през 2019, 2022 и 2024 година принос имат специалисти от структурите на Министерство на околната среда и водите - Националните паркове „ Централен Балкан “ и „ Рила “, РИОСВ-Смолян и София, експерти от Политическа партия „ Витоша “, Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките и СДП „ Балкани “.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР