Оказва се, че поверителността по подразбиране не е точно същото

...
Оказва се, че поверителността по подразбиране не е точно същото
Коментари Харесай

Proton Mail предостави данни за потребител, които доведоха до ареста му в Испания

Оказва се, че поверителността по дифолт не е тъкмо същото като анонимността по дифолт...

Емил Василев 9:16 | 14.05.2024 0 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 11:28 | 13.05.2024

Най-неочаквано Германия забрани продажбата на смарт телефоните и таблетите на Lenovo и Motorola

IT НовиниСветослав Димитров - 13:36 | 12.05.2024

Повече от половината чиновници в американската полупроводникова промишленост евентуално ще сменят работата си

IT НовиниДаниел Десподов - 11:15 | 13.05.2024

Очакваше се: редица специалисти обявиха, че Starlink ще стане печеливша още през тази година

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Proton Mail е изправена пред нови обвинявания в предаване на потребителски данни на правоприлагащите органи. Швейцарската компания дава сигурна услуга за е-поща с криптиране от край до край, сякаш с цел да отбрани самоличността на клиентите си от любопитни очи. Последните събития обаче сочат друго.

Неотдавна Proton Mail беше подложена на инспекция за това, че е предоставила на испанските управляващи задоволително данни, с цел да разпознават и арестуват член на каталунската организация за самостоятелност „ Демократично цунами “.

Компанията твърди, че е била принудена да сътрудничи на правоприлагащите органи заради швейцарските закони. Твърди се, че триумфът на испанската полиция при задържането на лицето се дължи частично на неналичието на подобаваща политика за оперативна сигурност на лицето.

Основната услуга на Proton Mail е основана през 2013 година – платформа за криптирана е-поща от край до край. Платформата има за цел да подсигурява, че наличието на електронната поща остава недостъпно както за трети страни, по този начин и за самата компания. Макар Proton Mail да твърди, че няма достъп до наличието на известията, някои данни, свързани с потребителите, които минават през нейните сървъри, евентуално могат да бъдат употребявани за идентифициране на лица.

При обособен случай през 2021 година от Proton Mail беше поискано да даде на швейцарските управляващи IP адреса и данните за устройството на френски деятел за климата. Впоследствие тази информация беше употребена от френските управляващи за задържането на деятеля. Proton Mail разясни, че въпреки наличието на електронната поща да е криптирано, компанията е длъжна да извърши законните претенции за достъп до всички данни, преминаващи през нейните сървъри в случаите на наказателно гонене.

В неотдавнашния случай, обвързван с испанската полиция, Proton наподобява е била принудена да даде имейл адреса за възобновяване на Apple, употребен от клиент, прочут като „ Xuxo Rondinaire “.

Клиентът е бил обвинен в съдействие с каталунската полиция (Mossos d’Esquadra), като скрито е подпомагал придвижването за самостоятелност в района.

Властите желаеха спомагателни данни от Apple, които им разрешиха да разпознават лицето, което се крие зад псевдонима. Главният изпълнителен шеф на Proton Анди Йен удостовери, че персоналните данни, употребявани за задържането на хипотетичния „ терорист “, са предоставени от Apple, а не от Proton. Йен акцентира, че Proton не може да декриптира данните, само че швейцарските съдилища могат да разпоредят шерването на имейл адреси за възобновяване при случаи на тероризъм.

В документално изказване Proton AG разясни, че тяхната услуга за е-поща съхранява „ минимална информация за потребителите “ и не подсигурява цялостна анонимност. Клиентите, които търсят нараснала сигурност, би трябвало да приложат подобаващи ограничения за оперативна сигурност, като да вземем за пример да се въздържат от потребление на същинския си акаунт в Apple като доброволен способ за възобновяване. Въпреки, че адресът за възобновяване не е наложителен за потреблението на Proton Mail, компанията може да бъде принудена да разкрие такава информация по силата на правосъдно решение на швейцарски съд.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР