От кафенето в Бяла Слатина до филми, номинирани за чуждестранен

...
От кафенето в Бяла Слатина до филми, номинирани за чуждестранен
Коментари Харесай

Сега или никога. Сценаристът Симеон Венциславов, който прави световно кино

От кафенето в Бяла Слатина до филми, номинирани за задграничен " Оскар ". И едно телефонно позвъняване, което трансформира всичко. Той е сценаристът Симеон Венциславов и с филмите си търси страсти и тематики, почтени за международното кино.

За първия си сюжет той рискува всичко. И поради това съумява. Сега той е сценарист и с филмите си търси универсалните страсти и тематики, които излизат оттатък рамките на България .

Той е Симеон Венциславов и е сценарист на " Уроците на Блага " . В четвъртък филмът на режисьора стана българското предложение в категорията " Чуждестранен филм " на премиите " Оскар ". Решението е на Националния кино институт.

Филмът споделя за стара жена, която става жертва на телефонна машинация. В основната роля влиза звездата от 80-те . " Уроците на Блага " завоюва огромната премия " Кристален глобус " за най-хубав филм на интернационалния кино фестивал в Карлови Вари . Скорчева пък получи премията за най-хубава женска роля.

" В началото нямахме никакви упования. След премиерата на кино лентата, която мина доста добре, с 10 минути овации, настроението се подвигна ", споделя Венциславов пред БНР след премията.

Симеон израства в Бяла Слатина . Във времена без интернет той намира своята посока в едно от кафенетата в града - " Обувки " .

" Място, където се слушаше единствено готина музика, събираха се страхотни хора, а батковците, които към този момент учеха в други градове, ни носеха първо касети, след това дискове - да си записваме, да гледаме филми ", споделя той в изявление за в. " Сега " през 2019 година

" Освен хората, които те учат по какъв начин да пишеш, учители са и хората, които те учат по какъв начин да живееш ", прибавя той.

Впоследствие учи драматургия в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов " . След като приключва семестриално и до момента в който работи по дипломния си план, получава позвъняване от режисьора , който има концепция за филм.

Това ненадейно за него позвъняване слага началото на кариерата му като сценарист.

" Това беше първият ми сюжет отвън академията. Бях доста сюрпризиран, че Милко е решил да се обърне към мен. По това време нямах никакъв опит ", споделя Венциславов в изявление за Дневник.

Първоначално филмът носи името " Нанук " , само че след това се трансформира в " Ага " . В него се споделя за възрастно семейство в Якутия , което желае да открие от дълго време отпътувалата си щерка.

Той има огромен триумф, като през 2018 година става първият филм от близо 30 години, който взе участие на интернационалния кинофестивал " Берлинале " . Печели и редица награди. Тогава името на Венциславов също оказва се. Там доста хора питат екипа за какво българи вършат филм за далечния Север.

" А за какво не? ", споделят те. Според него сходни хрумвания би трябвало да бъдат нормализирани, с цел да излезе българското кино оттатък териториалните си граници.

" Защото този филм е международен. Толкова е международен, че няма връзка с нито една страна и в същото време е обвързван с всички страни ", споделя той.

За него е значимо с филмите си той да визира тематики и страсти, които са разпознаваеми по целия свят.

" Има толкоз доста истории за описване в България, въпросът е да се откри ключът и те да не останат местни ", счита той.

Успехът за него обаче не идва толкоз елементарно. Когато стартира да написа текста на кино лентата, той работи в книжарница. В свободното си време работи по сюжета. Бързо обаче схваща, че това няма да се получи. Затова взема решение да рискува.

" В един миг си споделих - в този момент или в никакъв случай. И напуснах работа, преди планът да е финансиран. Спомням си, че събирах някакви монети из у дома, с цел да си купя храна ", споделя той.

Откакто филмът получава финансиране, а той първия си хонорар, Венциславов споделя, че се устоя единствено с писане. А тази обстановка му демонстрира, " че нещата се получават единствено, в случай че им се отдадеш изцяло ".

Сега той прави точно това и посвещава себе си на всеки нов план.

" Не знам дали при всички е по този начин, само че след всеки приключен сюжет аз се усещам по-слаб, по-болен, по-уморен, по-състарен. Сякаш си вграждаш сянката. Но то евентуално важи за всяка специалност, в случай че се опитваш да дадеш максимума от себе си ", споделя той пред портал " Култура ".

Това се вижда и в останалите филми, по които той е съсценарист. През 2017 година филмът " Посоки " печели Специалната премия на журито на фестивала " Златна роза " във Варна. Друг филм, по който той е работил - " В кръг ", получава две оценки от кинофорума в Сараево и три награди от " Златна роза " 2019.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР