Опозицията във Франция заяви днес, че арогантният Еманюел Макрон ще

...
Опозицията във Франция заяви днес, че арогантният Еманюел Макрон ще
Коментари Харесай

Френската опозиция иска от арогантния`` Макрон компромиси, за да спечели подкрепата им

Опозицията във Франция съобщи през днешния ден, че " арогантният " Еманюел Макрон ще би трябвало да промени курса си и да се вслуша в тях, с цел да завоюва поддръжката им, откакто загуби контрола над Народното събрание, заяви Ройтерс.

Неговият центристки алианс завоюва най-вече места на парламентарния избор в неделя, само че не съумя да си обезпечи безусловно болшинство, от което президентът се нуждаеше, с цел да ръководи без проблеми през втория си мандат. Ройтерс напомня, че първият мандат на Макрон беше прочут с метода " отгоре-надолу ".

Макрон ще организира през днешния ден поредни срещи с представители на опозицията, измежду които с ръководителя на " Републиканците " Кристиан Жакоб, ръководителя на Френската социалистическа партия Оливие Фор и лидерката на крайната десница Марин льо Пен. Други срещи са планувани за на следващия ден, уточни Асошиейтед прес. Агенцията означи, че Макрон към момента не е коментирал обществено резултатите от изборите.

Лидерите на опозицията, с които Макрон ще се срещне през днешния ден и на следващия ден, дадоха ясно да се разбере, че всяка поддръжка ще има своята цена, отваряйки опцията за комплицирани договаряния по всяко политическо предложение.

" Той е този, който беше нахален, а в този момент приканва за помощ ", съобщи водачът на консервативната партия " Републиканците " Кристиан Жакоб за радио " Франс ентер ".

" Ние водихме акция в съпротива... и ще останем в съпротива ", съобщи той по-късно пред кореспонденти след срещата си с Макрон, и добави, че е споделил на президента, че постигането на коалиция ще се счита за " изменничество " от страна на гласоподавателите на " Републиканците ".

Но доколкото неговата партия, чиято икономическа платформа е значително съвместима с тази на Макрон, има всички шансове за въздействие, Жакоб остави отворена опцията за самостоятелни покупко-продажби, като съобщи, че зависи от Макрон да направи стъпка към тях и да одобри техните оферти.

" Републиканците " ще бъдат виновни и няма да блокират институциите, сподели той.

Проевропейският президент, който желае да задълбочи интеграцията в Европейски Съюз, да усили пенсионната възраст и да насърчи нуклеарната енергетика, желае тази седмица диалозите с опозицията " да дефинират вероятни градивни решения ", заяви в изказване Елисейският замък.

Изборите в неделя доведоха до фрагментиран парламент, в който крайната десница има най-голямото си парламентарно посланичество във Франция до момента и е най-голямата опозиционна партия, до момента в който необятният ляв алианс завоюва втория по величина брой депутати в Народното събрание.

Оливие Фор от социалистите съобщи, че партията му може да поддържа някои политически оферти - като да вземем за пример доста увеличение на минималната работна заплата.

" Отсега нататък, защото той няма болшинство, е заставен да одобри по-голяма роля на Народното събрание... и е добре той да бъде виновен, да договаря, да търси точки на единодушие. "

Фор обаче предизвести: " Възможно е да продължим напред ", само че " няма да одобрим политики, които са в прорез с уговорките, които сме поели пред французите ".

" Резултатът от парламентарните избори би трябвало да го накара (Макрон) да се замисли ", съобщи Марин Льо Пен от крайната десница.

" Той не може да продължи политиката, която е водил, тъй като тя не получи безусловно болшинство на изборите ", сподели тя и добави: " като първа опозиционна група ние би трябвало да бъдем чути ".

Имайки най-вече места в Националното заседание, държавното управление на Макрон към момента има опция да ръководи, само че единствено посредством договаряния със законодателите. За да предотвратят възможна невъзможност, партията на Макрон и съдружниците му може да се опитат да договарят поотделно с депутатите от лявоцентристката и от консервативната партия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР