Оляво надясно: тримата в борда на компанията, специално създадена за

...
Оляво надясно: тримата в борда на компанията, специално създадена за
Коментари Харесай

"Еврохолд" обеща 530 млн. лв. инвестиции, ако придобие бизнеса на ЧЕЗ в България

Оляво надясно: тримата в борда на компанията, особено основана за придобиването на ЧЕЗ - Георги Минков, Гари Левсли, Дан Станку

© Надежда Чипева Ако придобие по мед и масло от регулаторите бизнеса на ЧЕЗ в България, " Еврохолд " ще влага 530 млн. лева още в първите години на притежание и няма да желае фрапантно повишаване на тока. Средствата ще дойдат от банките, подкрепящи покупката - Deutsche Bank и Nomura, като вложенията ще се насочат към понижаване на загубите на електрическа енергия, по-висока събираемост на вземанията и умни системи за бързо реагиране при повреди. Това разгласи управлението на кандидат-купувача дни откакто Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) задвижи производството по договорката. Решението се чака до месец, като държавната чешка CEZ към този момент предизвести, че в случай че за повторно регулаторът излезе с отвод, след неуспеха на контракта с Гинка Върбакова, то тя ще се откаже от продажбата и ще продължи да ръководи най-голямото електроразпределително дружество в България и обвързваните с него бизнеси. Основните въпросителни пред договорката са дали е обезпечено финансиране в толкоз огромен размер, както и дали тя ще има политическата поддръжка, която на процедура минава през регулаторите, въпреки и на книга последните да са самостоятелни.

Готови за договорката

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На свиканата конференция в столицата управлението на " Еврохолд България " за следващ път настоя, че цялото нужно финансиране по договорката е към този момент обезпечено, като то включва както сумата от 335 млн. евро за самата покупка, по този начин и средствата за капиталовата стратегия и ресурса за изкупуване на дяловете на миноритарните акционери в бизнеса на ЧЕЗ, при бъдещо отправяне на търгово предложение към тях. Без да посочва имената на банките, ръководителят на надзорния съвет на " Еврохолд " Асен Христов сподели, че удостоверява тиражираните в общественото пространство имена на Deutsche Bank и Nomura. По думите му присъединяване на интернационалните институции от техния сан би вдигнало имиджа на България.

От името на мажоритарните акционери в " Еврхолод България ", Христов съобщи, че те към този момент разполагат с ресурса, който ще съставлява лично финансиране по договорката и че процедурата по набиране на 80 млн. евро през финансовия пазар, която се забави, не заплашва плана по придобиване на енергийната компания. Самата покупка на ЧЕЗ била част от по-мащабен проект за развиване в бранша, част от който може да бъде и покупката на енергийния бизнес на CEZ в Румъния.

" Тази договорка може да е в България, само че от нашата договорка зависят и други покупко-продажби ", обърна внимание Христов, което съгласно него обяснявало съпротивата против продажбата. " Не виждам причина да няма договорка. От моя гледна това би било национално изменничество. Аз бих предпочел български компании да имат огромните български активи. Останалото е експорт на народен капитал и опция за въздействие на непознати страни. За разлика от настоящия притежател ние сме българска компания, имаме по-голям интерес и считам, че ще бъдем по-добър притежател ", сподели Асен Христов.

На ход са регулаторите

От " Еврохолд " не са обезпокоени от сериозната реакция на Комисията за финансов контрол (КФН), която преди месеци осведоми, че е изпратила на Главна прокуратурата, ДАНС и Национална агенция за приходите резултатите от вътрешната си инспекция на кандидат-купувача за финансовото му здраве и дарба за облага от подобен мащаб. " Два са регулаторите, които би трябвало да се произнесат - Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР. Разбирам намесата на КФН в договорката предвид на това, че страна - покупател е една от най-големите обществени компании в България и изцяло разбирам смисъла ", уточни Кирил Бошов, което дружно с Асен Христов са съществени акционери в " Еврохолд ".

" Разбира се, че енергетика и обезпечаване са разнообразни бизнеси, само че те имат една обща линия - те са мощно контролирани и има доста взаимоотношение с регулатора. Нещо, което ние сме научили през последните повече от 20 години освен в България, само че и в редица европейски и неевропейски пазари, на които работим ", добави още Бошов. Според него в случай че Комисия за защита на конкуренцията излезе с позволение за договорката, КЕВР би могъл да се произнесе до края на годината и завършването на придобиването да стане в първите месеци на идната година.

Енергийният план на " Еврхолд "

Вече е основана компанията, която ще ръководи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България. Това е записаната в Холандия " Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани ", която е 100% благосъстоятелност на " Еврхолод България ", която пък е 55% благосъстоятелност на " Старком Холдинг " (в която Асен Христов има 51%, Кирил Бошов 34%, а основният правист Велислав Христов - 15%), 15% се държат от финландския институционален фонд KJK, а 30% са в дребни вложители, чиито акции се търгуват на фондовата борса. При договорка, тези вложители биха станали косвено притежатели и на енергийния бизнес на ЧЕЗ в България.

Специално основаната за придобиването на ЧЕЗ компания ще се ръководи от тричленен ръб на шефовете. В него влиза Гари Левсли - професионален експрет по придобивания в енергийния бизнес с 25-годишна процедура на пазари като Украйна, Казакхстан, Грузия и други. Другата фигура е на румънеца Дан Станку, с опит в компании като държавната Electrica и E.On Румъния, а третото предопределение е на Георги Минков - някогашен шеф на " Електроразпределение " - София и член на борда на директоритена Националната електримческа компания (НЕК).

Инвестиционните проекти до края на 2020 година е да се вложат 270 млн. лева в понижаване на загубите, по-добра събираемост на вземанията и внедряване на интелигентни системи за отдалечено отчитане на електромери. За идващия регулаторен интервал са планувани вложения за още 260 млн. лева, като в изявленията за подготвяните модернизации тримата от борда приказваха за дронове с термокамери, географски осведомителни системи (GIS) и системи, които редуцират времето и периодичност на спешните спирания на електрозахранването (Distribution Management Systems).

" Вие знаете, че и преди е имало самодейност за промяната на електромерите с умни и че това зависи от политическата воля на регулатора. Освен това мрежовите цени се понижиха с 25% през последните години и то в интервал на инфлация, която даже и номинално не е покрита. При приватизацията на електроразпределителните сдружения имаше изявления от новите притежатели, че получават нещо като една остаряла шкода, която харчи толкоз доста, че приходите няма да стигнат ", сподели кандидат-купувачите Иванка Диловска, дълготраен специалист от " Иститута по енергиен мениджмънт ".

В отговор от " Еврхолд България " дадоха отговор, че не се тормозят и че не считат да търсят бърза и висока възвръщаемост на инвестицията като желаят фрапантно нарастване на цената на тока. " При три пъти понижение на цените значи, че би трябвало да работим по-ефективно ", сподели Асен Христов. " Ние ще се опитаме да осигурим възвръщаемост, само че при по-ниска норма и в по-дълъг период. Не считам, че бранш енергетика е с доста дребен марж на облага. При сегашните равнища на международната стопанска система маржът е естествен и годините, за които може да се върне инвестицията са естествени ", сподели още Христов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР