Следващите няколко седмици ще бъдат критични за Украйна, а украинските

...
Следващите няколко седмици ще бъдат критични за Украйна, а украинските
Коментари Харесай

The Times: Следващите седмици са критични за Украйна

Следващите няколко седмици ще бъдат сериозни за Украйна, а украинските военни командири са пред алтернатива какъв брой войски да трансферират към Харков поради съветската атака, написа The Times.

Украинските командири в този момент пресмятат претекстовете за настъплението на съветските войски в Харковска област: дали това е ловкост, предопределена да отклони украинските запаси от борбата за Часов Яр, значима стратегическа позиция в Донбас, или това е „ същинска офанзива “ против Харков.

Смята се, че в този сектор от фронта (Харковското направление) Руската федерация е събрала към 35 000 военнослужещи. Това явно не е задоволително, с цел да се превземе самият Харков, само че може би това не е задачата.

 

Ако руснаците съумеят да напреднат единствено няколко километра, те ще могат да насочат артилерията си към града и да стартират нападателна бомбардировка.

В момента съветската пехота нападна най-вече дребни обитаеми места. Най-належащият проблем за украинците в този момент е придвижването на съветските войски към Волчанск.

Посочвайки, че идващите няколко седмици ще бъдат сериозни, изданието задава въпроси: дали западните артилерийски муниции ще дойдат в Украйна в точния момент, с цел да трансформират обстановката, и ще бъдат ли европейските страни подготвени да се разделят със своите системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “ за въздържане на съветски самолети.

Руската офанзива против Харковска област отвори нов фронт, отклонявайки украинските сили от горещия Донбас.

 

Според Асошиейтед прес съветските войски са взели участие в интензивни боеве с украинските бойци към Волчанск в понеделник, оказвайки по-голям напън върху изчерпаните сили на Киев.

 

Подновената североизточна атака на Москва, почнала в края на предходната седмица, беше най-значимият пробив на границата от началото на пълномащабното навлизане. Само за два дни Москва завладя от 100 до 125 квадратни километра: най-малко седем села.

 

" Ситуацията е на ръба. Става все по-критично с всеки минал час ", сподели той. Според Буданов, атакувайки региона на Харков, Русия се пробва да принуди украинското командване да трансферира войски от други сектори на фронта, по-специално от региона на Донецк, където се водят борби за стратегически значимия град Часов Яр. Началникът на Главното разследващо ръководство призна, че към този момент тази тактичност е сполучлива.

" Всичките ни сили са или тук, или в Часов Яр... Използвах всичко, което имаме. За страдание към този момент нямаме никого в запас “, отбеляза генерал-лейтенант Кирил Буданов, шеф на Главното разследващо ръководство (ГУР) на украинското министерство на защитата пред " Ню Йорк Таймс ".

 

Западните и северните елементи на град Вовчанск в украинската Харковска област паднаха под контрола на съветските сили, твърди в същото време ТАСС.

 

Боевете не престават по улиците на града, оповестява организацията.

Украинските сили, представени от Ройтерс, обаче оповестяват, че обстановката във Вовчанск към момента е под надзор, само че те би трябвало да се изтеглят към нови позиции край село Лукянци поради тежък съветски обстрел.

 

Началникът на Главното разследващо ръководство счита, че украинските войски ще съумеят да стабилизират фронта през идващите няколко дни, само че чака Русия да стартира нова атака северно от Харков, в Сумска област. Според Буданов вражеската войска ще направи опит за пробив от съветския град Суджа. " Руснаците през цялото време възнамеряваха интервенция в Сумска област. Към момента те държат дребни групи сили в граничната зона, само че обстановката към момента не им разрешава да подхващат дейни дейности и да стартират осъществяването на проекта ", означи той.

 

Украинският офицер Павел Величко, който се намира покрай съветската граница в Сумска област, сподели, че в последно време обстрелите на покрайнината са зачестили. " Не знам дали това значи нещо, тъй като тези места към този момент са подложени на обстрел. Във всеки случай ние сме в цялостна бойна подготвеност ", сподели той.

 

Според Франц-Стефан Гади, чиновник на Международния институт за стратегически проучвания, главната цел на Русия е да отвлече вниманието на въоръжените сили на Украйна от Часов Яр. Градът е основен за отбраната на следената от Украйна част от югоизточен Донбас, която Русия се надява да превземе.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР