Олимпийският отбор по химия на България отново се представи страхотно

...
Олимпийският отбор по химия на България отново се представи страхотно
Коментари Харесай

Злато сребро и бронз донесоха състезателите по химия от юбилейната Международна олимпиада

Олимпийският тим по химия на България още веднъж се показа ужасно на Международната олимпиада. От 19 до 29 юли в Прага и Братислава се организира 50-ото юбилейно издание на най-голямото интернационално съревнование по химия. В конкуренцията сили мериха над 300 възпитаници, от които наградени повече от половината. България взе участие годишно още от първите издания на МОХ, и броят извоювани медали всяка година нарства. Този път химиците прибавиха комплект от златен, сребърен и бронзов медали към над 40-те български оценки.

Ръководители на тима са доцент доктор Донка Ташева и доцент доктор Пенка Василева Факултет по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски ”.
Дванадесетокласникът Петър Христов е притежател на златото за втора поредна година, откакто СМГ-еецът се окичи със златен орден и в Прага, и на миналогодишната 49-та Международна олимпиада в Након Патом, Тайланд.

Тазгодишният народен тим по химия е в следния състав:

  • Петър Христов, 12 клас, СМГ - златен орден
  • Евгени Стателов, 11 клас, ЕГ Пловдив - сребърен орден
  • Камен Петров, 11 клас, НПМГ София - бронзов орден
  • Денислав Станчев, 12 клас, ПМГ Велико Търново

Церемонията по закриването, провела се на 28 юли, бе удостоена от наличието на значими посетители, в това число президентите на Чехия и Словакия. А щафетата бе предадена на Франция, които ще бъдат домакините на МОХ през 2019 година в лицето на Париж.

Престижното съревнование обичайно се състои от две 5-часови елементи: теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 година насам тимът се приготвя във високотехнологична и съвременна олимпийска лаборатория по химия, основана със средства от Фондация „ Америка за България “. Това разрешава на учениците да бъдат доста по-конкурентноспособни в пробния кръг на олимпиадата.

България и Международната олимпиада по химия
МОХ се организира за първи път през 1968 година, а България е постоянен участник още от идната 1969 година в Чехословакия. Участниците в българския народен тим са четирима на брой и се избират всред най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и запазване на околната среда. България е хазаин на олимпиадата през 1971 година и 1982 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР