Около 80% от лозята в землището на Поморие са засегнати

...
Около 80% от лозята в землището на Поморие са засегнати
Коментари Харесай

Предлагат задължителна застраховка за земеделски производители

Около 80% от лозята в землището на Поморие са наранени от бурята в Бургаско през миналите дни. В околните три години тези лозя няма да дават плод.
 
Това сподели пред БНР Йордан Чорбаджийски, ръководител на Националната лозаро-винарска камара. Той приветства бързата реакция по разказване на вредите.
 
Изграждането на декар лозе коства към 4 000 лв., нужни са 4 години, с цел да влезе в плододаване, изясни Чорбаджийски.
 
" В момента ще им трябват към 2 000 лв. на декар - да се възстановят структурите, теловете и капковите напоявания. "
Условията на застрахователите не дават отговор на това, което чакат лозарите – не изплащат компенсации при градушка и измръзвания, по тази причина и хората не се застраховат, разяснява Йордан Чорбаджийски. Сегашното злополучие той дефинира като " форсмажор, който се случва на 50 години веднъж ".
 
По думите му би трябвало да се създадат законодателни промени, с цел да могат да се застраховат всички аграрни производители, тъй като в този момент " се играе съветска рулетка ".
 
" На този хал сме, тъй като лозарството е изоставено от страната към този момент 20 години ", безапелационен е Чорбаджийски. Според него секторът се бори за оцеляване и " да стане предпочитан бранш, с цел да не се изкореняват всяка година лозя ".
 
За една кокошка дотацията е 80 лв., за лозарите е 40. Обидно е кой и по каква скица разпределя тези пари, даде образец той.
 
За новия стратегически интервал в земеделието се обмисля наложителна застраховка, която ще би трябвало да подписват земеделските производители с поделен риск – минимално самоучастие на производителя, разясни заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

" Два програмни интервала проспахме, вместо да се конструира такава скица ", уточни той. Другият механизъм, върху който ще се акцентира, е взаимоспомагателен фонд като част от ръководството на риска, който да покрива и разтърсвания на пазара.

Колко коства застраховката на парцел

Джиков, който е производител от 21 години, си задава въпроса за какво механизмите за обезщетения на земеделските производители в България не работят и за какво никой до момента не си е направил труда да обследва процеса.
 
 istock istock
" Защо не се оферират положителни застрахователни артикули и за какво е ниска застрахователната просвета на българския земеделец? Само ниската застрахователна просвета ли е проблем ", разяснява Джиков, като подчертава върху неточни практики в застрахователния отрасъл.
Другата седмица се основава работна група по този проблем с присъединяване на специалисти, застрахователи и земеделци, заяви заместник-министърът.
 
" Мнението е прекомерно сурово за застрахователния отрасъл. Вече не може да се приказва за неналичието на просвета на пазара. Продуктите са налични. Може и е вродено в нашия нрав – за какво да плащаме за нещо, което няма да се случи ", посочи в предаването " Преди всички " Веселин Ангелов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи. 

" На процедура всичко може да бъде застраховано. Въпросът е на каква цена. Нещо, което е прекомерно рисково и чистотата е доста огромна, обикновено е да бъде по-скъпо. ", добави той. " Браншът е отворен за срещи, полемики и работни групи с способените органи ", увери Ангелов.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР