Очаква се тази седмица Доналд Туск да стане следващият министър-председател

...
Очаква се тази седмица Доналд Туск да стане следващият министър-председател
Коментари Харесай

Очаква се Доналд Туск да е новият премиер на Полша още тази седмица

Очаква се тази седмица Доналд Туск да стане идващият министър-председател на Полша. Това ще се случи съвсем два месеца след парламентарните избори, при които опозиционните партии съумяха да завоюват болшинство за ръководство.

Изборът му ще постави завършек на осемгодишното ръководство на консервативната националистическа и популистка партия " Право и правдивост " (ПиС), въпреки и официално тя да беше спечелилият във вота. Няма обаче болшинство, с цел да резервира властта. Това се счита за един от значимите политически обрати в Европа през последните години.

Воденият от Туск алианс завоюва ясно болшинство на вота от 15 октомври, само че президентът на страната Анджей Дуда, съдружник на ПиС, първо даде на досегашния министър председател Матеуш Моравецки първия късмет за сформиране на държавно управление.

Дуда взе това решение в опит да забави процеса, макар апелите на новоформиралото се болшинство да не го прави.

Днес Моравецки би трябвало да показа ново държавно управление пред Сейма, долната камара на полския парламент, след което ще бъде извършен избор на доверие – евентуално несполучлив.

След това долната камара ще номинира собствен личен претендент, който се чака да бъде Туск.

Той ще показа своето държавно управление във вторник, откакто стана ясно, че кабинетът към този момент е контрактуван сред бъдещите съдружни сътрудници от Гражданската коалиция (КО) на Туск, дясноцентристката партия " Трети път " и " Нова левица ".

Парламентът ще гласоподава държавното управление на Туск във вторник, което значи, че той може да встъпи в служба още в сряда.

Това би му разрешило да замине за срещата на върха на водачите на Европейски Съюз, планувана за четвъртък и петък.

Ако прогнозите се осъществен, това ще бъде триумфално завръщане за 66-годишния Туск, който беше министър-председател на Полша сред 2007 и 2014 година, преди да напусне вътрешната политика и да стане ръководител на Европейския съвет.

Предизвикателствата пред него обаче са доста и най-различни, написа английският в. „ Гардиън “.

Неговата необятна и евентуално сложна коалиция ще би трябвало да се оправи с нестабилната икономическа обстановка в страната, както и да одобри бюджет преди края на годината.

" Все още няма проектобюджет - той беше подценен от Моравецки и ние ще би трябвало да наваксаме това. Той ще включва 30% нарастване на заплатите на учителите ", съобщи Туск в петък.

ПиС завоюва парламентарните избори през 2015 година и от този момент стартира да извършва стратегия, която съчетава някои великодушни обществени разноски с популистки политики, ориентирани против мигрантите и хората от ЛГБТК+.

Докато управляваше Полша, държавното управление на премиера Матеуш Моравецки беше подложено на критика за нарушавания против върховенството на закона, анулацията на правото на аборт и втълпяване на ненавист против малцинствени групи.

ПиС въпреки всичко остава най-голямата независима партия в Народното събрание със 194 от общо 460 места в долната камара, и като такава евентуално ще бъде много гласовите съпротива.

Очаква се и Дуда, който има право да постанова несъгласие върху решенията на Народното събрание съгласно полската конституция, също да блокира всяка амбициозна стратегия с прогресивни планове на бъдещия кабинет.

Това значи, че на новото държавно управление може да му се наложи да изчака до президентските избори през 2025 година, преди да има съществени законодателни благоприятни условия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР