Израел нареди нови евакуации от Рафа на фона на ожесточени

...
Израел нареди нови евакуации от Рафа на фона на ожесточени
Коментари Харесай

Израел нареди нови евакуации на фона на ожесточени сражения

Израел подреди нови евакуации от Рафа на фона на яростни сражения в покрайнините на града, ситуиран в южната част на линията Газа. Съединените щати разкритикуваха Израел поради потреблението на американски оръжия в анклава. Засега обаче Вашингтон не стопира оръжейните доставки.



Около 300 хиляди палестинци са напуснали източните квартали на Рафа след разпореждането на израелската войска в понеделник. Хората се насочват към разширената филантропична зона в Ал Мауаси. Евакуират се и публицистите. Блокът, където са обособени медиите, е включен тази заран в листата за евакуация.
" Това е сложна задача поради цялото ни съоръжение и непрекъснатата ни работа, изключително по време на евакуация. Търсим безвредно място, където обаче да имаме електричество, интернет, условия за работа. Нямаме избор, само че сме решени да продължим да предаваме ", сподели Нур ал-Суерки, журналистка.

Заради тежките конфликти сред израелските сили и палестински бойци в покрайнините на Рафа, околните пунктове за доставка на филантропична помощ са блокирани. Десетки хиляди са принудени да бягат още веднъж на север. Международни организации от седмици предизвестяват, че затрудняването на филантропичните доставки ще докара до пагубно повишаване на броя на жертвите измежду цивилното население.

" Опасявам се, че обстановката тук ще стане по-лоша, в сравнение с север. Пунктът Рафа е затворен, ще умрем от апетит ".



Доклад на Държавния департамент подлага на критика Израел, само че не излезе с изрично умозаключение, че Израел е нарушил интернационалното филантропично право, употребявайки американски оръжия. В документа се показва, че характерът на спора в Газа прави сложна оценката въз основата на обособени произшествия.

" Когато има умозаключение, че е нарушено интернационалното филантропично право, съществуват закони и политики в Съединени американски щати, които биха лимитирали даването на оръжия. Ясно е, че администрацията прави това, с цел да може да продължи доставките, макар някои характерни ограничавания, да вземем за пример за 900 килограмови бомби. Затова няма никакви правно обвързващи изводи ", уточни Джош Пол, някогашен шеф в Държавния департамент.

Разпространението на отчета беше забавено няколко дни поради последвалите диспути след общественото предизвестие от президента Байдън, че ще прекрати доставката на някои категории оръжия за Израел, при положение на огромна атака в Рафа.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР