Общото събрание на ООН утвърди Глобалния пакт за миграцията, който

...
Общото събрание на ООН утвърди Глобалния пакт за миграцията, който
Коментари Харесай

Само 17 страни не подкрепиха миграционния пакт в ООН

Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди Глобалния пакт за миграцията, който бе признат в Маракеш предходната седмица, съобщи Българска телеграфна агенция. Това е първият интернационален документ по казуса с миграцията. Той не е правно обвързващ.

Пактът бе признат със 152 гласа „ за”. Против гласоподаваха пет страни - Съединени американски щати, Израел, Унгария, Чехия и Полша. Въздържаха се 12 страни, измежду които България, Австрия, Австралия, Швейцария и Италия.

На конференцията в Маракеш на 10 декември пактът бе утвърден от 164 страни.

Белгия гласоподава в поддръжка на пакта, макар че той провокира отдръпването на една от партиите в ръководещата коалиция и това докара до оставката на премиера Шарл Мишел. Бразилия пък разгласи, че ще се отдръпна от пакта щом определеният за президент Жаир Болсонаро встъпи в служба на 1 януари.

Съединени американски щати отхвърлиха пакта с аргумента, че той придвижва световното ръководство за сметка на националните закони и ползи на обособените страни. Унгария пък съобщи, че пактът е небалансиран и е ориентиран в поддръжка на миграцията.

Какво съставлява противоречивият документ?

В изказване преди гласуването председателката на Общото заседание на Организация на обединените нации Мария Фернанда Еспиноса от Еквадор подсети, че този документ няма законово обвързваща мощ и не нарушава суверенитета на никоя страна.

Глобалният пакт на Организация на обединените нации за миграцията изброява редица правила – отбрана на човешките права, отбрана на децата, признание на националния суверенитет и други. Той предлага разнообразни разновидности на съдействие като продан на информация и експертиза и интеграция на мигрантите. Пактът приканва за възбрана на голословни арестувания и позволява арести единствено като последна мярка.

258 милиона души по света са в непрекъсната подвижност или мигранти, което е 3,4 % от популацията на Земята. Над 80 % от напредванията от една страна в друга се правят законно. По данни на Организация на обединените нации повече от 60 000 незаконни мигранти са починали от 2000 г.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР