Обичам страната си, но не мога да убивам“: Украинските мъже

...
Обичам страната си, но не мога да убивам“: Украинските мъже
Коментари Харесай

„Обичам страната си, но не мога да убивам“: Украинските мъже избягват военната служба

„ Обичам страната си, само че не мога да умъртвявам “: Украинските мъже заобикалят военната работа. Войната може да продължи безпределно, а въоръжените сили на Украйна изпитват дефицит на бойци.

Докато офицерите от наборните служби се скитат по улиците на украинските градове,
някои мъже в наборна възраст се крият.
Антон* щеше да стартира работа като граждански доброволец в украинския град Харков преди 10 дни. Няколко мъже го стопираха и го попитаха: „ Здравейте, кой сте вие? “ И: „ Можете ли да ми покажете вашите документи, апелирам? “. Един от служителите на реда извади таблет и превъртя надолу листата. Намери името на Антон. До него с основни букви в алено беше написана една-единствена дума: „ ухилянт “ (човек, който заобикаля наборна служба). Мъжете го
водиха до най-близката наборна работа.
Същата заран Антон и сътрудника му Сергий трябваше да карат камион, цялостен с филантропична помощ, до фронтова зона. Двамата мъже – на 32 и 31 години, бяха проверявани два пъти преди този момент, един път пред метростанцията и повторно, до момента в който чакаха трамвая. Те получиха листчета. Първото беше учтива молба за регистрация на детайлности. Второто беше публична призовка да се явят в център за
набиране на личен състав допустимо най-скоро.
След повече от две години от пълномащабната инвазия на Владимир Путин Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) изпитват дефицит на бойци.

Но армията се пробва да откри нови хора, които да заменят убитите или ранените и да облекчат изтощените бойци, поддържащи фронтовата линия. През пролетта на 2022 година доброволците се редяха на опашка, с цел да се причислят, само че защото войната продължава безпределно,
има по-малко нетърпеливи новобранци.
Мерките, позволяващи на военните да призоват повече бойци и да затегнат наказванията за укриване, бяха утвърдени от Володимир Зеленски през април. Възрастта за готовност беше понижена от 27 на 25 години, а от 18 май лицата, укриващи се от военна работа, могат да изгубят шофьорската си брошура и банковите им сметки да бъдат замразени, а
имуществото им да бъде иззето.
Докато офицерите от наборните служби се скитат по улиците на украинските градове, някои мъже в наборна възраст се крият. Съобщения в телеграм каналите споделят на потребителите къде са видели представители на страната, с цел да ги избегнат. Публикациите са написани с елементарен метеорологичен код.
Офицерите се назовават „ облаци “ или „ дъжд “.
Междувременно в наборния център в Харков Антон изясни, че е доброволец, който прави потребна работа в Неправителствени организации. Военният чиновник, който го интервюира, не беше впечатлен. Той сподели на Антон, че би трябвало да се яви до три дни на лекарска комисия. Ако не, го чака санкция от 5100 гривни (€117). „ В очите му имаше ненавист. Той акцентира, че Украйна води война с Русия от 2014 година “, споделя приятелят на Антон Сергий.
Служителят споделя, че в случай че Антон не желае да служи,
може да преплува река Тиса до Румъния, един от няколкото маршрута, употребявани от бягащите от военна работа. Или може да „ употребява тунела “ до съветския град Белгород.

Вместо това Антон изчезва. Преселил се е на село и в този момент работи отдалечено. „ Обичам страната си. Но не мога да убия никого и не желая да загивам “, споделя Сергий и прибавя: „ Всички са изтощени от войната. И от това държавно управление.
Зрее настройката за: „ Върви на майната си “.
Олександър – 36-годишен IT управител, споделя, че рядко излиза. Избягвал градския превоз, пътувал единствено с кола. Той се преместил в богат квартал на Киев, тъй като наборните офицери избират да работят в по-бедните региони, където е по-лесно да се залавят бегълците, споделя той.

Някои от притежателите на жилища в неговия блок са депутати. „ Военните не ни посещават тук. Нашият комплекс е остров за оцеляване. Да си безпаричен в Украйна значи да си мъртъв “,
споделя брачната половинка на Олександър, Настя.
През октомври 2023 година един от техните другари, Мирослав, бяга от Украйна пешком. Той си купува карта за $500, като я заплаща в крипто уебсайт, и прави преход за 24 часа до Унгария, през полета и през гори.
Взел със себе си единствено дребна раница.
По едно време засякъл патрул и лежал в тревата 40 минути. След това пропълзял през дупка в гранична ограда и отишъл в унгарското полицейско ръководство. Сега Мирослав е във Варшава. „ Не желаех да се удрям. Страх ме е да умра “, споделя той.
Други заплащат на локалните контрабандисти
да им покажат маршрута. Текущата цена е от $5000 до $15 000 на човек. Другата опция е да се заплати рушвет, с цел да се получи удостоверение за здравно освобождение и да се излезе в чужбина по естествените канали.

Около половината от тези, които се пробват да избягат – 40 000 души, до лятото на 2023 година – биват хванати. Някои се давят. В събота държавната гранична работа заяви, че нейната защита е разкрила телата на двама мъже,
които са се пробвали да преплуват река Тиса.
Военната тегоба радикално промени характера на украинското общество. В столицата дамите по улиците наподобява са доста повече от мъжете, и са най-вече студентки, само че има и по-възрастни служителки.

Маша Лаврова, 24-годишна продуцентка в TikTok, споделя, че „ броят на момчетата е намалял “ от 2023 година, когато тя се е върнала в Украйна след осем години в чужбина. Тя споделя, че е мъчно да се намерят подобаващи съвпадения измежду мъжете в приложенията за запознанства като Tinder, при
толкоз доста служещи във ВСУ.
„ Когато отворя Tinder покрай фронтовата линия, получавам хиляди лайкове. Телефонът ми губи заряда си. В Киев е друго “, споделя тя. „ Мисля, че доста момчета са много депресирани. Чувствам се отговорна, че съм жива. Трудно е да се направи нещо, което не е обвързвано с оцеляването или успеха на Украйна “. Тя споделя, че „ наподобява, че доста момчета с полезности, които са в сходство с
моите, са някъде другаде “.
Олха, 34-годишна, живееща покрай Харков, споделя, че брачният партньор ѝ не желае да се бие, тъй като имат две дребни деца и домашен задължения. Той е IT програмист, и е „ вкъщи 24/7 “. Когато би трябвало да посети зъболекаря, те изследват няколко заобиколни маршрута, с цел да стигнат до там, в това число и един „ през гората “, спомня си тя.
„ Преди 2022 година ходихме на кино,
почивахме в Испания и пътувахме. Сега не отиваме на никое място. Братът на брачна половинка ми е в армията. Той му споделя всякога, че „ ти нямаш потребност от тези нелепости “, споделя тя.

Съпругът ѝ се „ срами “, че не взе участие във войната. Тя изяснява: „ Той срещна един другар, който е в армията. Шегуваха се. Но виждах, че той се усеща неловко, че този човек отпътува на фронта, а той не “.

Тя прибавя: „ Проблемът е, че в този момент ние сме в някакъв балон. Да, ракетите летят. Но в нашия дребен град не е толкоз зле. Ето за какво доста хора си седят в къщите и се пробват да избегнат да отидат в армията. На мнозина не им пука. Те живеят живота си обикновено “.
*Някои имена са променени
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР