Обемите на криптотърговия в Турция скочиха до повече от милион

...
Обемите на криптотърговия в Турция скочиха до повече от милион
Коментари Харесай

Заради срива на лирата: Над милион сделки с криптовалута дне...

Обемите на криптотърговия в Турция скочиха до повече от милион покупко-продажби дневно, защото лирата губи доверието на жителите.

Необичайно високия брой покупко-продажби дневно е маркиран от компаниите за разбор на блокчейн Chainalysis и Kaiko. Голямата инфлация и обезценяването и след това съвземането на валутата с близо 40% от септември доведоха до повишението на интереса на жителите към крипто активи, с цел да запазят намаляващите си спестявания.

Според Ройтерс скокът в търговията стартира по-рано през годината, когато беше заменен шефът на централната банка, което провокира първия спад на лирата.

Турците от ден на ден обменят лири в щатски долари, евро или злато, защото валутата е изгубила 90% от цената си от 2008 година Децентрализираните крипто-активи в този момент се трансфораха във опция за отбрана на хората от стопански разтърсвания. Bitcoin и Tether са най-популярните крипто валути през последните три години.

Към среднощ нощес 1 $ струваше 11,40 лири, при започване на годината струваше 7,37 лири. Валутата се срина до над 18 лири за $ на 20 декември.

Според CoinMarketCap повече от 16% от потребителите на криптовалути в света идват от Турция. Страната е на четвърто място в света по брой крипто-потребители.

Ройтерс напомня, че централната банка забрани крипто заплащанията още през април.

Междувременно турската валута продължава да се съвзема, откакто президента Реджеп Тайип Ердоган разгласи изключителни ограничения, които целят да защитят и поощрят банковите депозити в турски лири, и да покачат доверието в локалната валута измежду турците.
След като $ се разменяше за 18,21 лири, а еврото 20,56 лири на 20 декември по здрач, последва стремително свестяване на турската валута.
Лирата през вчерашния ден се увеличи с още 12% до 10,85 по отношение на $, като тя нарастна общо с над 40 на 100 за последните дни.

Правителството съобщи, че ще подсигурява възвръщаемост на депозитите в лири при сходни лихви като тези в задгранични валути. Турците ще би трябвало да подават лири в срочни влогове с дребен лихвен %, само че страната ще компенсира загубите по отношение на $, при падежа на влога.

Общия размер на пазара на криптовалути в стратата е повишен с 4,7% единствено през последните 24 часа, достигайки 2,4 трилиона $.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР