Обединената следствена група (ОСГ) със седалище в Холандия, която разследва

...
Обединената следствена група (ОСГ) със седалище в Холандия, която разследва
Коментари Харесай

Сензационно! Авер на Цветан Василев свалил малайзийския боинг

Обединената следствена група (ОСГ) със седалище в Холандия, която проверява свалянето на малайзийския боинг над Източна Украйна през 2014 година, разгласява нови записи от диалози на ръководители на самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР).

Те съдържат нови доказателства за виновността на офицера от съветската Федерална работа за сигурност (ФСС) Игор Гиркин-Стрелков, който публично бе упрекнат през юни т. година за гибелта на 298-те души на борда на самолета, написа "Телеграф ". По време на нещастието той е бил „ министър на защитата “ на ДНР и е управлявал сепаратистките сили.

Далавери
Гиркин-Стрелков е считан за човек на съветския олигарх Константин Малофеев и е извънредно непосредствен с неговото подставено лице – белгиеца с съветски паспорт Пиер Луврие.

Имената и на тримата нашумяха у нас преди няколко години, откакто точно през Луврие подсъдимият за източването на КТБ банкер дезертьор Цветан Василев се опита да измъкне под носа на страната 6 от „ златните активи “, финансирани от трезора.

Сред тях бе и военният цех „ Дунарит “, за който след това Василев и Малофеев направиха втори опит да го заграбят посредством друго подставено лице на съветския олигарх – Дмитрий Косарев.

Завръщане

Един от оповестените от ОСГ записи е от телефонен диалог на Гиркин-Стрелков с ръководителя на „ държавното управление “ на ДНР Александър Бородай. Те зачестяват в навечерието на свалянето на малайзиския Боинг.

В записа, изработен през август 2014 година - месец след свалянето на Боинга- Гиркин-Стрелков оповестява на Бородай, че „ концепцията се е трансформирала “ и че би трябвало да се връщат „ в щаба “. Същия месец и двамата напуснаха ДНР.

От ОСГ оповестиха, че проруските бунтовници в ДНК, за които се допуска, че са изстреляли ракетата „ Бук “, свалила боинга, са били в по-тесни контакти с управляващите в Москва, в сравнение с се е предполагало до момента. "Имало е съвсем ежедневни телефонни диалози сред управлението на ДНР и техни контакти в Руската федерация ", посочи следственият екип.

"Те са разговаряли с водачи в Москва, край границата с Украйна и в Крим. Повечето от диалозите са били по предоставени от съветската работа за сигурност телефони, осигуряващи предпазени връзки ", се добавя в изказването, представено от АП.

Влияние

В прехванат диалог Бородай акцентира, че „ извършва заповеди и пази ползите извънредно на една страна – Руската федерация “. ОСГ разгласява запис от диалога на „ премиера на ДНР “ с Владислав Сурков, асистент на съветския президент Владимир Путин.

В него Сурков моли да не направи по този начин, че „ някой си Антюфеев “ да заеме висок административен пост в ДНР. Седмица по-късно Бородай разгласи, че Владимир Антюфеев ще стане негов първи заместител.

Редица записи от прехванати телефонни диалози бяха оповестени с апел за очевидци. Следователите желаят да знаят от кого са употребявани тези телефонни номера.

Обвиняеми
Първото правосъдно съвещание по делото за злополуката на самолета, изпълнявал полет МН17 от Амстердам до Куала Лумпур, ще се организира на 9 март 2020 година в Окръжния съд в Хага.

Към наказателна отговорност с изключение на Гиркин-Стрелков са привлечени също по този начин съветските жители Сергей Дубински ((Хмурий) и Олег Пулатов (Гюрза), както и украинецът Леонид Харченко (Крот), съобщи украинският в. „ Сегодня “.

Срив
Междувременно Би Би Си разгласява свое следствие за срутва на най-голямата рускоезична криптоборса Wex, в която имало биткойни и други виртуални валути на стойност стотици милиони долари.

Според английската медия в изгубването на активите, оценени на 450 млн. $, е забъркан олигархът Малофеев. Това излиза наяве от запис на двучасов диалог, който е доказателствен материал към дело за шикалкавене.

Делото е заведено в края на 2018 година от следствения отдел на полицията в съветския град Новочебоксарск по тъжба на един от клиентите на рухналата борса. След това към оперативната работа се присъединили и сътрудници от ръководство К на Министерство на вътрешните работи на Русия. Подследствен е някогашният админ на Wex – 39-годишният Алексей Билюченко.

Продажба
През лятото на 2018 година формалният притежател на борсата Дмитрий Василиев съобщи пред ПБК, че желае да я продаде. Купувач трябвало да стане Дмитрий Хавченко – някогашен киевски бизнесмен, който воювал в Донбас на страната на ДНР под псевдонима Морячок.

Сделката се състояла през есента на 2018 година, като формалното юридическо лице било завършено на дъщерята на Хавченко. РБК тогава писа, че зад покупката може да стои Малофеев.

По време на спора в Донбас Хавченко бил непосредствен до „ премиера “ на ДНР Бородай. Например Морячок стои от дясната страна на Бородай по време на предаването на „ черната кутия “ на сваления боинг на малайзийските управляващи. От своя страна до войната Бородай се трудил като консултант на Малофеев.

Самият Малофеев твърдял пред Би Би Си, че в никакъв случай не е имал отношение към Wex. Материалите от наказателното дело, заведено в Новочебоксарск, обаче приказват минимум за това, че до Малофеев е стигала информация за работата на борсата и че с него компактно е общувал Билюченко.

Принуда
Гласът на един от мъжете от двучасовия диалог доста наподобява на този на Малофеев. За да ревизира дали това е по този начин, от Би Би Си дали записа за експертиза в криминалистична лаборатория в Санкт Петербург. За съпоставяне те дали фрагменти от две изявленията на олигарха, без да го посочват.

Главният извод от експертизата е, че речта на сравняваните фрагменти принадлежи на еднакъв човек. Той си приказва за Wex с човек, който назовава Льоша. Познат на админа на борсата, който прослушал записа по молба на Би Би Си, декларирал, че е 80% сигурен, че това е Билюченко.

В диалога индивидът с гласа на Малофеев декларира, че другият би трябвало да съобщи базата с потребителите на Wex на някой си Антон от Лубянка (щабквартирата на съветските секрети служби), в случай че желае да остане на независимост. Билюченко твърди, че през април 2018 година бил в Москва, където го разкарвали сред приемната на ФСС и офиси на Малофеев.

В последна сметка го принудили да съобщи флашките за достъп до криптовалутата на Wex. Метаданните на джиесема на админа удостоверяват, че той в действителност е минал подобен маршрут.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР