Объркване, разочарование, огорчение и недоволство. Така изглежда реакцията в Германия

...
Объркване, разочарование, огорчение и недоволство. Така изглежда реакцията в Германия
Коментари Харесай

Украинското фиаско на Щайнмайер: Защо Киев отказа визитата на президента на Германия

Объркване, отчаяние, оскърбление и неодобрение. Така наподобява реакцията в Германия след изненадващото решение на украинските управляващи да откажат да одобряват посещаване на президента Франк-Валтер Щайнмайер в Киев. 

Несъгласието с политиката на Щайнмайер в Украйна не е вест - самият той призна, че е допускал доста неточности в отношението си към Русия по време на мандата си като външен министър и се извини за това, че е пренебрегвал предизвестията на източноевропейските страни от рисковете на съветския газопровод " Северен поток II ".  

Това, което не схващат в Берлин, е за какво се стигна до общественото оскърбление на Щайнмайер - дали някой не е пропуснал сигналите на Киев и какво значи това за бъдещите връзки сред Германия и Украйна. 

Реакциите на немските политици са разнопосочни - от намерено неодобрение в управляващта Социалдемократическа партия до самооценка ( " Вместо да се вършим на афектирани, би трябвало да си дадем сметка какъв брой надълбоко е разочарованието и горчивината от немската политика, и освен в Киев ", както споделя някогашният началник на фондация " Хайнрих Бьол " Ралф Фюкс, непосредствен до партията на " Зелените " ). 

" Само тези, които нямат никаква визия от политика, може да се изненадват от този отвод. Не е нужно да го одобрявате, само че той не може да учуди никого. Дори Щайнмайер ", споделя депутатът от " Зелените " Сара Нани. 

Изненада в президентството обаче има - и тя е разказана много в детайли от източници на Spiegel. 

Идеята за посещаване на немския държавен глава в Киев в действителност е пристигнала по време на разискванията за от дълго време планувана аудиенция на Щайнмайер в Полша. Според немската медия: полската страна е предложила концепцията за пътешестване до Киев, като персонално Анджей Дуда е стартирал тази опция. 

Щайнмайер е приел полското предложение след къс размисъл, като проектите са защитавани в цялостна загадка - организацията e минала съвсем напълно през администрацията на полския президент Дуда.

Според Spiegel, държавното управление на Украйна е било ангажирано съвсем през цялото време, защото то би трябвало да подсигурява сигурността на посетителите. Изяснявани са елементи, график, маршрут. 

Планът е бил Щайнмайер да се включи в делегация на полския, естонския, латвийски и литовския президенти - петимата е трябвало да се срещнат на границата сред Полша и Украйна във вторник вечер, след което да отпътуват за Киев с трен и да дойдат на сутринта в украинската столица на 13 април. 

В понеделник вечер немският президент е трябвало да беседва по телефона с Володимир Зеленски, с цел да обсъдят освен обстановката в Украйна, само че и пътуването. Разговорът е бил контрактуван няколко дни по-рано, но малко преди планувания час Зеленски е изискал отсрочване, като е показал, че е подготвен да беседва при първа опция. Решението му не е провокирало терзания у никого в президентската администрация - разбираемо е, че президентът на Украйна е ангажиран поради военните дейности. 

Във вторник Щайнмайер и делегацията му отпътуват за Варшава с желанието за следваща загадка аудиенция в Киев, само че още преди самолетът му да излети от Берлин, се получават първите индикации, че в Киев не са съгласни. Защо - не е ясно. 

Дуда и Щайнмайер се срещат във Варшава за диалог на четири очи, а в това време опасенията за отвод от Украйна се удостоверяват в двете делегации. осъществи. По време на конференцията към двамата е насочен въпрос дали обмислят да посетят Украйна, само че те не дават отговор. Малко по-късно Bild разгласява първата информация за отказаната аудиенция, като оповестяват, че украинската страна не счита Щайнмайер за добре пристигнал поради по-ранната му политическа линия по отношение на Москва. 

Германската администрация се оказва изцяло неподготвена за тази развръзка - хората от екипа на Щайнмайер не схващат за какво не са предизвестени за отхвърли по-рано. Още в понеделник посланикът на Украйна Андрий Мелник е посетил президентството в Берлин, само че възможната аудиенция в Киев е коментирана " единствено незадълбочено ". 

Екипът на полския президент Анджей Дуда също е реагирал с недоумение и отчаяние, тъй като приключването на информацията очевидно е пристигнало от Украйна. Дуда се е ядосал, като е споделил, че напрежението оказва помощ единствено на Путин, настояват източниците на Spiegel. 

В Берлин са се надявали, че и другите президенти ще откажат посещаване в Киев, с цел да алармират на Зеленски, че няма да позволен да бъдат разделяни, само че в последна сметка четиримата държавни глави на Полша, Литва, Латвия и Естония въпреки всичко отпътуват за Украйна. 

Във вторник вечер украинският дипломат Андрий Мелник оповестява пред ProSieben и Sat 1, че държавното управление на Украйна ще се " радва доста ", в случай че немският канцлер Олаф Шолц направи аудиенция в Киев. 

Реакциите от украинска страна също не са еднопосочни: Владимир Кличко, брат на кмета на Киев, разяснява пред Bild, че двете страни би трябвало да построяват връзки между тях без значение от проблемите в предишното. 

" Надявам се, че визитата на президента на Германия в Киев е единствено отсрочена и ще може да се състои в идващите седмици ", споделя той. Кличко показва, че Щайнмайер в действителност е направил доста неточности, които са нанесли " сериозна вреда на Украйна ", само че въпреки всичко регистрира, че той е признал отговорността си. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР