Нямам индикации Съединените американски щати да искат да напускат Световната

...
Нямам индикации Съединените американски щати да искат да напускат Световната
Коментари Харесай

Шефът на СТО от София: САЩ няма да напуснат организацията

" Нямам индикации Съединените американски щати да желаят да напущат Световната комерсиална асоциация (СТО). Те са една от всичките 164 страни членки и, до момента в който са такива, ние ще водим разговор с тях ".

Това съобщи в София генералният шеф на СТО Роберто Азеведо, който е на посещаване в България във връзка неофициалния съвет на министрите на търговията на Европейски Съюз.

Доналд Тръмп: СТО е злополука

Изказването му бе в отговор на журналистически въпрос във връзка следващата офанзива против организацията, отправена в понеделник от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. В изявление в Белия дом Тръмп назова СТО " злополука " и упрекна организацията за повишаването на позициите на Китай в международната търговия, от което Америка губела милиарди долари. Китай бе призната за член на организацията през 2001 година - нещо, което администрацията на Тръмп счита за неточност.

От към две години Световната комерсиална организация е в рецесия поради блокирания от Съединени американски щати правосъден механизъм за разрешаване на разногласия.

" Това, че Съединени американски щати имат терзания за работата на СТО, не е ново. След като Съединени американски щати показват угриженост по този въпрос, ние сме подготвени да спомагаме на страните членки на организацията да разискват тези въпроси. Ще създадем всичко допустимо за поощряване на тези договаряния, тъй че да се усъвършенства работата на организацията ", уточни Азеведо пред публицисти.

Още като кандидат-президент Тръмп се зарече да скапе и да предоговори всички търговски съглашения на Съединени американски щати, като сега обект на предоговаряне е НАФТА (Североамериканското съглашение за свободна търговия) сред Съединени американски щати, Канада и Мексико. Миналата година американският държавен глава отдръпна Съединени американски щати от Транстихоокеанското партньорство (TPP), което трябваше да противодейства на комерсиалната надмощие на Китай в Тихоокеанския район. В началото на 2018 година американският президент направи изявление в посока, че би преосмислил позицията си, в случай че се контракти по-добро съглашение с тихоокеанските страни.

В редица свои изявления Тръмп се зарече да вкара и протекционистки ограничения, които са срещу философията на СТО, която работи за либерализация, само че досега заканите на американския президент са единствено на думи.

" Въпреки говоренето за протекционизъм, в международен проект към момента не са налице доста протекционистки ограничения, които да са засегнали интернационалната търговия ", съобщи Азеведо по време на среща с български депутати.

СТО е в рецесия поради Съединени американски щати

Най-големият проблем пред СТО сега е блокираната от Съединени американски щати в последните две години система за решение на разногласия, която е наричана " перлата в короната " на организацията. Вашингтон не утвърждава назначението на съдии в 7-членния Апелативен орган на СТО поради противоречие с процедурите, а също и с решенията на трибунала.

Преодоляването на блокадата е един от трите съществени тематики, по които работи България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз, съобщи непрекъснатият представител на България при СТО Атанас Папаризов.

От основаването на самобитния интернационален търговски арбитражен съд през 1995 година досега в СТО са заведени над 500 каузи по разнородни стопански разногласия сред страните членки. България има отношение към тях като член на Европейски Съюз, тъй като комерсиалната политика е от изключителната подготвеност на съюза.

По време на визитата си в София Роберто Азеведо се срещна с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. Министър-председателят е съобщил, че България ще инициира полемика в Съвета на Европейски Съюз за вероятностите пред комерсиалната система и методите за по-ефективно действие на механизмите за споразумяване на разногласия, с цел да се откри метод за излизане от рецесията, в която се намира организацията.

Българският експорт през 2017 година е с рекорден растеж

Всеки 4 от 10 работни места в България, както и над половината от брутния вътрешен артикул на страната се дължат на износа, сподели Азеведо.

По думите му България би трябвало да изпрати на света послания за промени, постоянна фискална политика и финансова система, в случай че желае да стане член на еврозоната.

" От 14 години насам България не е имала посещаване на такова високо ниво от страна на СТО ", съобщи зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев.

По думите му 2017 година е била рекордна за българския експорт, който е достигнал 52 милиарда лева - двойно повече спрямо 2007 година Към ноември 2017 година растежът на износа на годишна база е с 11.8%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР