Управителният съвет на Българската народна банка (УС на БНБ) разпореди

...
Управителният съвет на Българската народна банка (УС на БНБ) разпореди
Коментари Харесай

БНБ с предупреждения за кредитите

Управителният съвет на Българската национална банка (УС на БНБ) разпореди на банките и клоновете, извършващи активност в страната, използването на най-малък набор от индикатори за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели. Това оповестяват от централната банка на страницата си в интернет.

На свое съвещание УС на Българска народна банка е разгледал " Преглед на въведените от Българска народна банка макропруденциални ограничения по отношение на рисковете пред банковата система ". Аналитичният материал показва, че вследствие на надзорната политика на Българска народна банка за систематичното създаване и запазване на буфери в банковата система е основана резистентност по линия на ликвидност, капитал, успеваемост и качество на заемите, написа в известието. Същевременно, налице е изразен кредитен напредък на първо място в сегмента на заемите, обезпечени с жилищни недвижими парцели, показват от Българска народна банка и изясняват, че в тази връзка се вкарват шестте индикатори за наблюдаване на кредитните стандарти при жилищните заеми.

Те са съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при отпускане; съответствие сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и месечния приход на кредитополучателя при отпускане; съответствие сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при отпускане; съответствие сред размера на дълга и годишния приход на кредитополучателя при отпускане; съответствие сред размера на заема и годишния приход на кредитополучателя при отпускане; оптимален период по контракта за заем (матуритет).

С решението се утвърждават определенията и метода на пресмятане и се вкарва тримесечна отчетност за тези индикатори на самостоятелна и на консолидирана основа, показват от Българска народна банка.

От централната банка изясняват, че със основания механизъм за наблюдаване и отчетност се цели да се формализира процесът на оценката на рисковете при кредитиране, обезпечено с жилищни недвижими парцели. Българска народна банка ще подхваща следващи надзорни дейности въз основа на резултатите от тази оценка, показват още от централната банка.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР