Някои западни издания вече реагираха на резултатите от срещата на

...
Някои западни издания вече реагираха на резултатите от срещата на
Коментари Харесай

Спрян износ на оръжие за Турция все още не е ембарго

Някои западни издания към този момент реагираха на резултатите от срещата на външните министри на страните-членки на Европейски Съюз в Люксембург, на която не бе реализирана единно мнение за налагане на оръжейно ембарго на Турция поради интервенция „ Извор на мира “ в Сирия.
„ Има мощен ангажимент от всички членове на съвета да подхващат нужните дейности за прекъсване на продажбата на оръжие на Турция “, съобщи пред Associeted Prese Йозеп Борел, испанският външен министър, който ще стане началник на външната политика на Европейски Съюз идващия месец. Жозеп Борел сподели, че 28-те държави-членки „ единомислещо са решили да осъдят - това е глаголът задоволително безапелационен за това, което в последна сметка е военно нахлуване ".
Турция става все по-малко подвластна от европейските народи за потребностите си в защитата и не е ясно какво ще бъде въздействието на такава мярка.
Отношенията сред блока и Турция при турския президент Реджеп Тайип Ердоган непрестанно се утежняват през годините, изключително откакто оприличи някои немски ходове с нацистките практики. И въпреки и двете страни да реализираха съглашение през 2016 година за прекъсване на мигрантите да пътуват на запад от Турция към европейската континентална част, в този момент Ердоган употребява това като кукловод, разяснява изданието. Операцията му в Северна Сирия стартира предходната седмица, той се опита да потуши рецензиите на Европа към него, като предизвести, че може да „ отвори портите и да изпрати 3,6 милиона бежанци по пътя си “. Холандският външен министър Стеф Блок съобщи в понеделник, че „ не би трябвало да се поддаваме на изнудване “. Въпреки сходни накърнени връзки, връзките на Турция с множеството страни от Европейски Съюз се затвърждават поради общото участие и уговорките в НАТО. В член 5 на НАТО се споделя, че офанзива против един член на пакта е офанзива против всички. Ердоган в понеделник подлага на критика своите европейски съдружници: „ Ние сме съдружник на НАТО. Моля, обърнете внимание, че тези страни са всички от НАТО. " Той добави „ На чия страна би трябвало да бъдат, според член 5? “ И въпреки всичко мнозина считат, че Турция е прекрачила повече от физическа граница, когато предходната седмица мина в Северна Сирия, с цел да нападна сирийските кюрди и бойците на Ислямска страна. Изданието напомня думите на Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг: „ Турция да работи сдържано и в съгласуваност с други съдружници, с цел да можем да запазим постигнатото против нашия общ зложелател Ислямска страна ". Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан съобщи: " Турската атака рискува още веднъж да изведе на напред във времето Ислямска страна по разнообразни способи. Това е изключително тежко, защото ще докара до същинска филантропична злополука. “ Ле Дриан прикани Съединени американски щати да свикат среща на интернационалната коалиция против групата на Ислямска страна, като се има поради, че хаосът, породен от турската атака, съживява опасността в Сирия. Кюрдите от Сирия, към които в този момент се стреми Турция, бяха основни съдружници в коалиция, ръководена от Съединени американски щати против групата на Ислямска страна, напомня Associeted Prese. Борел разкритикува администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че е разрешила на Турция да нахлуе в Сирия. Ако „ американските войски не бяха се отдръпнали, нападението би било невероятно “, сподели Боръл.
Държавите-членки на Европейския съюз се съгласиха да спрат износа на оръжие за Турция в отговор на военната интервенция на Анкара в Северна Сирия, само че не вкараха изцяло оръжейно ембарго на страната, написа  Politico.
На срещата в Люксембург страните от Европейски Съюз също се догонориха да изготвят лист на евентуалните наказания поради сондажните действия на Турция край Кипър.
В изказване държавите-членки осъдиха военната интервенция на Турция в Сирия и се ангажираха със „ мощни национални позиции във връзка с политиката им за експорт на оръжие за Турция “.
Европейските дипломати обявиха, че резултатът е същият, въпреки да не е ембарго за оръжие в целия Европейски Съюз, което се желае от някои държави-членки. Но в същото време разрешава по-бързо използване.
Няколко страни, в това число Германия, Франция, Финландия и Швеция, постановиха свое оръжейно ембарго през последните няколко дни.
Турция стартира военна интервенция в Северна Сирия предходната седмица, целяща изтласкването от района на сирийските кюрдски въоръжени формирования, които Анкара смята за терористи. Операцията към този момент е изселила към 100 000 души, съгласно Организация на обединените нации.
Външните министри на Европейски Съюз също се съгласиха да изготвят рамка за наказания, ориентирана към физически и юридически лица в отговор на нефтените и газови сондажи в Турция в Източното Средиземноморие. Решението дава опция на Европейски Съюз да сформира лист със наказания, подготвен да бъде публикуван, в случай че и когато държавите-членки решат да го създадат, написа още вестникът.
 „ Държавите-членки на Европейския съюз се сплотиха на 14 октомври, с цел да осъдят настъплението на Турция в Сирия, не постановиха оръжейно ембарго, като в същото време отвориха пътя към наказания поради спорното сондиране на Анкара в Кипър, написа hurrietdailynews. Изданието цитира съвсем цялото изказване на външните министри. Европейски Съюз изнесе 45 милиона евро (50 милиона долара) оръжие и муниции за Турция през предходната година, в това число ракети, съгласно статистическото бюро на Европейски Съюз Евростат, като главният снабдител е Италия, следвана от Испания, Англия и Германия, напомня изданието.
Междувременно представителят на немския канцлер Ангела Меркел призна за " законните ползи на сигурността " на Турция в района. " Турция е съществено застрашена, още веднъж и още веднъж от тероризъм ", съобщи Стефен Зайберт, изказвайки се на конференция в Берлин. Зайберт прикани за преустановяване на военната интервенция, като изрази терзания от филантропична рецесия и неустойчивост в района. „ Въпреки нашите ясни разлики с Турция по този сложен въпрос, в наш интерес е да продължим разговора си “, акцентира той, на фона на апелите на опозиционните партии към държавното управление да изострят тона си към Анкара.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР