Нов рекорд на инфлацията в съседна Турция. През септември тя

...
Нов рекорд на инфлацията в съседна Турция. През септември тя
Коментари Харесай

Нов рекорд на инфлацията в Турция: къде поскъпването е най-голямо и къде най-малко

Нов връх на инфлацията в прилежаща Турция. През септември тя се е повишила до 61,53% % на годишна база, оповестява Reuters, цитирайки данни, оповестени от Турския статистически институт. Това е най-високото ниво за тази година. Инфлацията от 61,53% е при потребителските цени. 47,44% са регистрирани при индустриалните цени на вътрешния пазар. На месечна база потребителската инфлация е била 4,75%.

Секторите с най-високо и най-ниско повишаване на цените

Най-голям скок на цените през септември в съпоставяне със същия месец на 2022 година има в бранша на ресторантьорството и хотелиерството - 92,48 на 100, а най-нисък е при недвижимите парцели - 20,16 на 100.

Както Money.bg писа през септември, сега един апартамент в София коства приблизително колкото два в Турция. 
 Един апартамент в София коства приблизително колкото два в Турция
Един апартамент в София коства приблизително колкото два в Турция

Какви са междинните продажни цени на жилищата в другите градове на южната ни съседка?

Средната продажна цена на жилище се е повишила със 110% през август по отношение на миналата година до 2,86 милиона турски лири (193 673 лева), съгласно данни на Endeksa, която събира данни за пазара на недвижими парцели, представени от. Средната продажна цена на парцелите в Турция е 21 997 лири/кв.м (1489.59 лева кв.м). За съпоставяне междинната цена на закупените през първото тримесечие на 2023 година жилища в София е 3024 лева/кв. м.
 Снимка 631893
Източник:

В Истанбул, най-големият град в страната по население, междинната цена на жилище е била над 4 милиона лири (270 871 лева), което е растеж от 92 % спрямо август 2022 година.

В Анкара междинната продажна цена е скочила със 125 % до 2,32 милиона лири (157 105 лева), до момента в който годишното нарастване на жилищните парцели в Измир, третият по величина град в страната, е било 105 % до 3,6 милиона лири (243 784 лева), демонстрират данните.

Освен, че е регистрирано най-високото равнище на годишна база за тази година, в Турция се следи и трети следващ месец на повишаване на инфлацията. През август бе регистрирана годишна инфлация от 58,94%.

Обменният курс на лирата

През септември стана ясно, че турските управляващи не си слагат специфични цели за обменния курс на турската лира към $, като на курса е позволено да се движи свободно, разяснява турският министър на финансите Мехмет Шимшек. 

Министърът повтори задачата на управляващите да понижат инфлацията до едноцифрено число, само че означи, че спад на този индикатор се чака не по-рано от втората половина на 2024 година, като в това време ще може да се приказва за началото на понижаване на лихвения % на Централната банка. Шимшек добави, че управляващите имат намерение да понижат размера на кредитирането на популацията.

Припомняме, че това лято от Централната банка на Турция обявиха, че ще продължат последователно да стягат паричната политика, до момента в който вероятностите за инфлация се подобрят доста. През юли регулаторът увеличи прогнозата за инфлацията за края на годината до 58% от предходната оценка от 22,3%.

Месец по-рано Централната банка увеличи главната рента за първи път от повече от две години - до 15% от 8,5%, а през юли продължи нарастването, като я докара до 17,5 на 100.
 Какво прави Турция по повод обменния курс на лирата?
Какво прави Турция по повод обменния курс на лирата?

Властите имат намерение да понижат размера на кредитирането на популацията
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР