На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада Преглед

...
На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада Преглед
Коментари Харесай

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое съвещание УС на Българска народна банка е разгледал отчета " Преглед на въведените от Българска народна банка макропруденциални ограничения по отношение на рисковете пред банковата система " . В аналитичния материал се показва, че вследствие на надзорната политика на Българска народна банка за систематичното създаване и запазване на буфери в банковата система е основана резистентност по линия на ликвидност , капитал, успеваемост и качество на заемите, само че и в същото време е налице изразен кредитен напредък на първо място в сегмента на заемите, обезпечени с жилищни недвижими парцели.

Брутният размер на новоотпуснатите заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели възлиза на 5.2 милиарда лева през 2022 година и на 5.8 милиарда лева през 2023 година За интервала на първото тримесечие на 2024 година новоотпуснатите заеми са в размер на 1.7 милиарда лева С главен принос при новоотпуснатите заеми, имат огромните банки, които поддържат дял от най-малко 80%.

През 2023 година кредитната интензивност на търсенето на жилищни ипотечни заеми се ускорява, изключително в последното тримесечие на годината. Растящата интензивност се резервира и през първото тримесечие на 2024 година Независимо от това тримесечният размер на утвърдените претенции за заеми от страна на банките остава с равномерен растеж. Делът на утвърдените претенции за заем се резервира под 50% и даже понижава до 46% в края на март 2024 година

Българска народна банка регистрира нарастване при отпущането на заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели и в тази връзка разпореди на банките да вземат спомагателни ограничения за гарантиране на сигурността на финансовата система. Основната причина за повишеното търсене на сходни заеми е, че заплатите се усилват повече в сравнение с нарастват цените на недвижимите парцели, демонстрира анализът на Българска народна банка.
 Надуват ли жилищните заеми растежа на депозитите?
Надуват ли жилищните заеми растежа на депозитите?

Добре е да има явен експертен отговор и по тази причина до каква степен в това се крие риск

Годишният ритъм на повишаване на заемите, обезпечени с жилища, за банковата система се усилва от 10.1% в края на 2020 година до 15.0% и 16.1% през идващите две години и се форсира до 19.9% в края на 2023 година Банките не са разхлабили режима при разпределяне на такива заеми и не би трябвало да го вършат, излиза наяве от отчета на централната банка.

В тази връзка УС на Българска народна банка разпореди на банките и клоновете , извършващи активност в страната, използването на следния най-малък набор от индикатори за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели:
Съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при отпускане; Съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и месечния приход на кредитополучателя при отпускане; Съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при отпускане; Съотношение сред размера на дълга и годишния приход на кредитополучателя при отпускане; Съотношение сред размера на заема и годишния приход на кредитополучателя при отпускане; Максимален период по контракта за заем (матуритет).
С решението се утвърждават определенията и метода на пресмятане и се вкарва тримесечна отчетност за тези индикатори на самостоятелна и на консолидирана основа .

Българска народна банка ще подхваща следващи надзорни дейности въз основа на резултатите от тази оценка.
 С 20.5% нараства размерът на отпуснатите ипотечни заеми през 2023 година
С 20.5% нараства размерът на отпуснатите ипотечни заеми през 2023 година

Ръстът на ипотечния заем става все по-обезпокоителен, установи ИПИ

" Независимо от нарасналата интензивност на кредитния пазар, секторът на семействата в България продължава да се характеризира с релативно ниска задлъжнялост . Към края на 2023 година общите отговорности на семействата по заеми (в това число небанковите) възлизат на 23.7% от Брутният вътрешен продукт (едно от най-ниските нива на съотношението " заеми за домакинствата/БВП " измежду страните от ЕС) ", се споделя в отчета на Българска народна банка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР