Почти на всеки човек, който се занимава активно със спорт,

...
Почти на всеки човек, който се занимава активно със спорт,
Коментари Харесай

Електролитите - защо са важни след спорт и можем ли да си ги набавим с храната

Почти на всеки човек, който се занимава интензивно със спорт, му се е случвало да посегне към спортните питиета - безалкохолни и богати на електролити, чиято цел е да предотвратят дехидратацията след физическо натоварване и да възстановят изгубените посредством потта минерали.
 Добавки преди подготовка - от кои има смисъл и от кои не
Добавки преди подготовка - от кои има смисъл и от кои не

Докато от някои добавки има изгода, то други може да навредят

Какво в действителност са електролитите и допустимо ли е да си ги набавим по натурален метод? Както подсказва името им, електролитите са минерали, които организират електричество , когато са разтворени във вода.

Много процеси в човешкия организъм се случват, с помощта на протичането на минимално количество електрически ток сред клетките. А това се случва точно посредством минерали като натрий, калий, калция, фосфат, магнезий, хлорид . Тези електролити оказват помощ на сърцето, мускулите и нервните кафези да придвижват електрически импулси към други кафези.
 Снимка 665858

Когато в тялото ни има дефицит на електролити , процесите в него не протичат вярно. Освен това електролитите подкрепят хидратацията, контролират салдото на течности и поддържат равнището на pH в кръвта и в клетките.

Но с изключение на със спортни питиета, електролити може да си осигурим посредством храни, богати на тях. Спанакът да вземем за пример е такава. Една чаша спанак съдържа 167 мг калий, 24 мг магнезий и 30 мг калций. Освен това този листен зарзават елементарно може да бъде прибавен към салати, смутита, супи, омлети.
 Снимка 539062

Бананите също съдържат електролити - един банан има 358 мг калий в себе си и е подобаващ за консумация преди подготовка, тъй като подкрепя мускулната функционалност.

Авокадото също е рекордьор по наличие на калий - 728 мг в един плод.
 Снимка 665859

Сушените смокини съдържат антиоксиданти, само че също по този начин и калий. Фактът, че са комфортни за междинно ядене, ги прави подобаващи за спортистите.

Ако пък избираме по-сочен плод, то  е за нас - един комат обезпечава към 170 мг калий и 15 мг магнезий, пише .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР