Носителят на „Златна палма“ за 2019 г. - „Паразит“ пренаписа

...
Носителят на „Златна палма“ за 2019 г. - „Паразит“ пренаписа
Коментари Харесай

Оскарите се реваншираха за „белите“ си номинации - slava.bg

Носителят на „ Златна палма “ за 2019 година - „ Паразит “ пренаписа историята на премиите „ Оскар “. Филмът, режисиран от южнокорееца Бонг Джуун-хо, се трансформира в огромния победител на оценките на Американската киноакадемия. Въпреки песимистичните прогнози, точно „ Паразит “ бе отличен като най-хубав филм. Така, заглавието влиза вечно в историята като първата продукция на език, друг от британския, грабвал топ наградата на оскарите.

Триумфът на „ Паразит “ бе изненадата на събитието. За главен любимец в главните категории се смяташе в действителност „ 1917 “ на Сам Мендес. Военната драма за Първата международна война обаче си потегли с три наградата – за кинематография, образни резултати и звуково разбъркване. Встрани от актьорските призове, в огромните категории завоюва точно „ Паразит “.

Бонг Джуун-хо си потегли и с наградите за режисьор и автентичен сюжет. Продукцията му, предстоящо, сграбчи премията и в интернационалната категория. „ Мислех, че след приемането на предходната премия съм завършил да вечерта и бях подготвен да релаксирам към този момент “, показа Джуун-хо при взимането на статуетката си за режисьор. Дори и съгласно неговите упования, „ Паразит “ му е щял да приключи вечерта с едвам две награди – за сюжет и интернационален филм. И макар че не пропусна на два пъти да се пошегува с обстоятелството, че церемонията си заслужава да пие до сутринта, режисьорът не пропусна да изяви и мощна позиция по отношение на международното кино. Той приветства решението на Академията да промени наименованието на последната категория (до предходната година беше за чуждоезичен филм), като разясни, че предходното наименование е подценявало труда на кинодейците по света. "За мен е чест да съм първи лауреат на тази премия " разяснява още Джуун-хо.

Именно неговите оценки за режисьор и най-хубав филм послужиха като единствени изненади измежду премиите.

Първите към три часа от церемонията минаха по конец по този начин, както бяха планували и предходните кинопризове като Златните глобуси и БАФТА. Гъдел, доколкото може да се назова по този начин, провокира само разминаването в наградите за звуков монтаж („ Пълно ускоряване “) и звуково разбъркване („ 1917 “), които обичайно съответстват и поради които Академията обмисляше да слее категориите.

Появата на Еминем, в действителност, може да се опише като единственият любопитен миг преди раздаването на последните 4 наградата. Рапърът се появи на сцената на „ Долби тиатър “ в сегмент, отбелязващ значимостта на музиката за седмото изкуство. Пред обърканата аудитория, чиито настроения варираха сред наслада и сконфузност, той извърши Lose Yourself – парчето, с което завоюва „ Оскар “ през 2003 година Тогава Еминем не се появи на оскарите, като съгласно информация на сп. People оттогава, рапърът бил ангажиран да си подремва.

Мнозина одобриха наличието му на оскарите за обидно. Певецът, самичък по себе си, не заслужи такава реакция. Недоволството е адресирано по-скоро към Академията за решението й да предложения на церемонията бял рапър във вечер, в която институцията така и така е подложена на критика за неналичието й на последователност към цветнокожите и дамите.

Въпреки възобновените хаштагове за белите оскари, оскарите въпреки всичко съумяха да се реваншират за относително еднообразната си селекция от режисьори и артисти, номинирани в главните категории. Първият безапелационен позитив е триумфът на азиатеца Бонг Джуун-хо и на южнокорейското кино. Сред късометражните анимации пък бе отличено заглавието Hair Love, което наблюдава афроамериканец, на който за първи път се постанова да прави прическа на своята дъшеря. Не на последно място, церемонията бе открита и с музикалното осъществяване на Жанел Моне. Тя изпълни сцената с танцьори, облечени в костюми от най-хубавите филми през годината, измежду които „ Малки дами “, „ Жокера “, „ Джоджо Заека “, само че и измежду тези, които не бяха номинирани като „ Долемайт е моето име “.

На сценарно равнище от Академията се бяха постарали да поправят

бъркотията от оповестяването на главните кандидати.

Това бе и повода за репликата на Бри Ларсън, Гал Гадот и Сигорни Уийвър, че „ всички дами са супергерои “. Трите приветстваха Хилдур Гуднадотир, която одобри премията си за най-хубав саундтрак за „ Жокера “. Това е първият път, в който жена печели в категорията, откогато тя съществува, преди нея две дами са грабвали оценките за мюзикъл или комедиен саундтрак. Академията награди и Джина Дейвис с почетен приз за битката й за полово пълноправие.

Мнозина обаче това не е задоволителен ход от страна на оскарите. Натали Портман, да вземем за пример, посети церемонията с изтънчено покривало на Диор, върху което бяха избродирани на всички дами режисьори, които са били подценени от Академията. Сред тях – Лулу Ванг, Грета Гъруиг, Лорийн Скафария, Мариел Хелър и Мари Диоп.

Въпреки че беше събрал най-вече номинации, „ Жокера “ се отдръпва от наградния сезон с едвам два „ Оскар “-а. Освен този за саундтрак, без детайл на изненада, Хоакин Финикс също победи измежду актьорите. На по-сериозна нотка от типичната си за този награден сезон заложи пък Брад Пит. Отново вън от всякакво авансово съмнение, холивудският ас завоюва измежду актьорите в поддържаща роля за „ Имало едно време в Холивуд “. След като започва речта си с политическо изявление, Пит благодари на Куентин Тарантино и Леонардо ди Каприо. След което посвети първия си актьорски „ Оскар “ на своите деца, които „ внасят цвят на всичко, което върша “. Пред медии по-късно звездата опроверга слуховете, че наема експерти, които пишат речите му за наградните церемонии. „ Имам другари, които ми оказват помощ с по-хумористичната част. Всичко обаче идва от сърцето ми “, разяснява той. Пит изясни, че постоянно е изпитвал усложнение, когато би трябвало да приказва пред огромна публика, по тази причина и наблегнал върху това да усъвършенства умеенето. Още преди церемонията обаче изяви предпочитание да се скрие за малко от медийното пространство и да започва работа по идващите си планове.

Рене Зелуегър сграбчи топприза измежду актрисите.

И нейният успех за „ Джуди “ се очакваше, като по традиция звездата благодари на Джуди Гарланд за оценката си. Лора Дърн също завоюва „ Оскар “ за поддържащата си роля в „ Брачна история “. „ Някои споделят, че в никакъв случай не срещат своите герои. Ако имаш задоволително шанс обаче, те ще бъдат твои родители “, сподели звездата от "Големите дребни неистини " по адрес на популярните си родители Брус Дърн и Дайън Лад, което провокира сълзи в очите на майка й, присъстваща също в залата Това е първи "Оскар " и за Дърн, като тя е била номинирана още през 1992 и 2015 година Актрисата одобри статуетката като подарък за 54-ия си рожден ден, който е на 10-и февруари.

Стриймингът продължава да не буди благосклонности у Американската кино академия. Това потвърждава и фактът, че стрийминг колосът Netflix сграбчи единствено две статуетки, макар че бе продуцентската компания с най-вече номинации. С празни ръце си потегли и Мартин Скорсезе за неговия „ Ирландецът “.

За втора поредна година оскарите се организираха без водещ. Миналогодишното издание въпреки всичко беше по-успешно, като стартът на церемонията на плещите си тогава понесоха комедийните звезди Мая Рудолф, Тина Фей и Ейми Полър. На 92-ата гала на премиите в неделя вечер достойнството се падна на Стив Мартин и Крис Рок, като и двамата преди са водили събитието. Двамата обаче не съумяха да блеснат задоволително, като по-голямата част от репликите им звучаха като заучени изречения.

Източник: Monitor
Снимка: AP
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР