Гръцкото външно министерство отговори на използването на думата Македония от

...
Гръцкото външно министерство отговори на използването на думата Македония от
Коментари Харесай

Гръцкото външно министерство: Двустранните отношения със Северна Македония и европейският й курс зависят от пълното прилагане на Преспеското споразумение

Гръцкото външно министерство отговори на потреблението на думата " Македония " от новозаклетия президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, оповестява електронното издание на в.. В изказването се показва, че умишленото отбягване на конституционното име на страната от новия президент е „ жестоко нарушаване “ на Преспеската договорка от 2018 година и предизвестява за следствията в двустранните връзки и за вероятностите на Северна Македония да се причисли към Европейския съюз.

Пълният текст на изказването:

„ По време на полагането на клетва в Народното събрание през днешния ден и макар обстоятелството, че в формалния текст на клетвата страната се назовава „ Северна Македония “, новият президент на Република Северна Македония госпожа Силяновска-Давкова избра да назова страната й. " Македония. "

Това действие жестоко нарушава Преспанската конвенция и конституцията на прилежащата страна, която е променена, с цел да съблюдава интернационалните си отговорности. Гръцкото държавно управление, макар възраженията, които изрази против съглашението, го почете като утвърден интернационален контракт, който превъзхожда всяка друга законова наредба.

В този подтекст Гърция изрично декларира, че по-нататъшният прогрес в двустранните й връзки със Северна Македония, както и европейският й курс зависи от цялостното използване на Преспеското съглашение и по-специално от потреблението на конституционното име на страната. ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР