Нomo erectus или предшествениците на модерния човек са били добри

...
Нomo erectus или предшествениците на модерния човек са били добри
Коментари Харесай

Прачовеците са плавали и са имали език, твърди американски професор

Нomo erectus или предшествениците на модерния човек са били положителни мореплаватели, които са се разбирали употребявайки първичен език. Това твърди проф. Даниел Еверет от университета Бентли в Бостън, Съединени американски щати. Новата доктрина обаче, с изключение на поддръжници има и съперници, за които доказателствата за изводите направени от Еверет са неубедителни.

Изправеният човек евентуално е бил първият предходник на актуалните хора, напуснали африканския континент. Вкаменелости потвърждават наличието им освен в Южна Европа, само че и в Китай и даже Индонезия. Според новата доктрина хомо еректус е могъл да се движи през морето, което изисква познаване на най-малко една примитивна форма на език, споделя Даниел Еверет пред вестник The Guardian.

Еверет, създател на книгата „ Как се е появил езикът “, твърди, че представители на хомо еректус още преди към 1,8 милиона години са можели да пътуват из целия свят, а океаните не са били спънка за тях. И нещо още по-любопитно. Въпреки едно от най-големите океански течения, предшествениците на модерните хора са достигнали до остров Флорес в Югоизточна Азия, покрай Индонезия и евентуално са сложили началото на загадъчен тип хоминиди, дълго време разпознати като едно от изгубените звена в развиването на човечеството.

И приди Еверет някои учени твърдяха, че хомо еректус са произвеждали морски плавателни съдове, само че Еверет е уверен, че с цел да се реализира пътешестване през морета и океани също по този начин са нужни и езикови познания.

„ За да плават по морето е нужна група от най-малко двадесет члена. За да са сполучливи дейностите им и да стигнат до Флорес или другаде, те би трябвало да могат да си приказват. Не е допустимо просто да се качат на плавателния съд и да се оставят той да ги носи нанякъде. Те би трябвало да имат уменията да гребат, а с цел да са синхронни в тези дейности, би трябвало да извършват команди, да употребяват думи, а не просто да крещят “, твърди Еверет.

Теорията е намерила своите покровители, като професор Кевин Ланланд, специалист по поведенческа и еволюционна биология  от Университета в Сейнт Луис „ Св. Андрюс “. „ Езикът, който познаваме през днешния ден, сигурно не се е появил незабавно, само че последователно се развива от дребен речник и елементарна граматика към по-сложни изрази. Много е евентуално хомо еректус да има избрана протолингвистична дарба „, споделя Ланланд.

Много учени обаче отхвърлят теорията на Еверет с неналичието на положителни доказателства за нея.
„ Не съм склонен, че хомо еректус е трябвало да имат кораби, с цел да стигнат до остров Флорес. Цунами да вземем за пример, може да закара предците на актуалните хора върху салове или плаваща растителност до там „, споделя Крис Стрингер от Лондонският природонаучен музей.

Използването на някои принадлежности, също по този начин не е доказателство съгласно Стрингър, че хомо еректус е бил кадърен да приказва. „ Шимпанзетата и гарваните също употребяват принадлежности, само че нямат система на човешки език “, споделя той.

Теорията на Даниел Еверет е забавна, само че тя слага повече въпроси в сравнение с дава отговори. Остава незнайно по какъв начин прачовеците са прекосявали океани и за какво това им се е налагало, кой ги е завел до остров Флорес или всяко друго място на хиляди километри от Африка и що за кораби са имали с цел да създадат такова относително всеобщо преселение на големи дистанции без да се издавят и загинат?

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР