Палеонтолози откриха в Испания нов кандидат за ролята на последен

...
Палеонтолози откриха в Испания нов кандидат за ролята на последен
Коментари Харесай

Последният общ прародител на човека и маймуните разочарова учените

Палеонтолози откриха в Испания нов претендент за ролята на финален общ предшественик на гибоните и други низши маймуни, примати и индивида, който е бил ненадейно дребен – масата му не е превишавала 4-5 кг, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Science.

„ Историята на произхода на гибоните продължава да е мистерия за нас заради липса на фосили, и до момента множеството от нашите сътрудници смятаха, че последният общ предшественик на хората и гибоните е бил огромен примат, както и всички останали хуманоиди, никой не се съмняваше в достоверността на останките. Нашето изобретение напълно прекатурва тази визия “, споделя Давид Алба (David Alba) от Автономния университет на Барселона (Испания).

Алба и сътрудниците му острили нов претендент за ролята на най-древния предшественик на всички примати и гибони, провеждайки разкопки в покрайнините на Елс Осталетс де Перола в северната част на Каталуния, където има скали, формирали се в миоцена преди 12-8 милиона години.

През 2011 година екипът на Алба откопал тук няколкостотин фрагмента кости на дребни примати, 70 от които били събрани в непълен скелет, състоящ се от череп, елементи от лапи, зъби и няколко добре съхранени стави.

Изучавайки неговата анатомия, учените с удивление разкрили, че си имат работа със създание, което по едно и също време наподобява на гибоните маймуните и на хипотетичните предшественици на хоминидите – горили, шимпанзета, орангутани и хора. Възрастта му, съдейки по близките вкаменелости, е 11,5 млн. години.

 

Част от челюст на Pliobates cataloniae. © Institut Català de Paleontologia Miquel Crusfont (ICP)

Самката на тези маймуни, получила формалното научно име Pliobates cataloniae и прозвището Евлалия в чест на светицата настойничка на Барселона, имала много скромни размери – масата ѝ не превишавала пет кг, а дължината ѝ била по-малко от метър. Съдейки по характера на микропукнатините върху зъбите, Евлалия се е хранила с плодове и друга мека храна.

Мозъкът ѝ също бил дребен – размерът на черепа не превишавал 69-75 куб. см. Това приказва, че интелектуалните ѝ качества са били много ниски и не са превишавали равнището, което показват макаците през днешния ден. Тази маймун се е движила постепенно, съдейки по нейната анатомия, само че много изкусно.

Всичко това е станало огромна изненада за Алба и сътрудниците му, които очаквали последният общ предшественик на гибоните и приматите да е огромно животно, както и другите изкопаеми хоминоиди. Това, че нашите предшественици са били дребни, напълно опонира на историята на еволюцията на античните хоминиди и хоминоиди.

Освен това предците на всички човекоподобни маймуни са приличали повече на гибона, в сравнение с шимпанзето и други хоминиди, което прекатурва всички теории на еволюцията на всичките ни далечни предшественици, издигнати в последните години.

Освен това откриването на Евлалия хвърля сянка върху така наречен проконсули – по-древни и огромни маймуни, претендиращи за ролята на последния общ предшественик на маймуните и хоминоидите. Много други антични маймуни, сходни на проконсули, също евентуално ще изгубят статута на „ звено на еволюцията “ на човечеството, заключават учените.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР