В Южна Африка е открит нов вид човешки прародител. Макар

...
В Южна Африка е открит нов вид човешки прародител. Макар
Коментари Харесай

Откриха неизвестен прародител на човека

В Южна Африка е открит нов тип човешки предшественик. Макар че множеството антични Homo са известни по един-два фосила, учените съумели да открият в труднодостъпна пещера стотици кости.

За това изобретение създателите разказали на страниците на сп. eLife и на конференция в Магалисбург (ЮАР), оповестява Associated Press.

Пещерата, ситуирана на 45 километра от Йоханесбург, била открита от антрополога Лий Бергер (Lee Berger) през 2013 година. За две години учените съумели да открият повече от 1550 кости, принадлежали най-малко на 15 антични човешки предшественици. Новият тип хоминиди бил наименуван Homo naledi, в чест на пещерния комплекс Диналеди.

Това създание се отличава с неповторимо смесени черти, присъщи за разнообразни типове, отдалечени един от различен от стотици хиляди години еволюция. Костите на таза и плещите по анатомично устройство припомнят костите на австралопитека, зародил преди 4 млн. години. Устройството на стъпалата е същото, както на актуалния човек (освен това, че южноафриканският хоминид е бил изправен). Но размерът на мозъка на Homo naledi е бил двойно по-малък, в сравнение с Homo sapiens.

Скелетът, ситуиран в центъра на фотографията, е формиран от детайли от разнообразни скелети. Масата, върху която са ситуирани костите, е необятна 120 см. © eLife

Остават неразгадани две основни загадки, акцентира Бергер. Първо, незнайна е възрастта на костите. Ако Homo naledi е живял преди към три милиона години, то необикновените му черти отразяват многообразие от пътища, по които е вървяла еволюцията в епохата на възникването на рода Homo.

Ако костите се окажат доста по-млади, то Homo naledi ще стане неповторим образец за създание, съхранило примитивните черти на своите предшественици за стотици хиляди години и станало същинско „ живо изкопаемо “.

Второ, не е ясно по какъв начин костите са попаднали в далечната пещера през стеснен проход от 17,8 сантиметра. Най-очевидното пояснение (че наледите са погребвали своите умряли близки) се оказва сензационно – до момента никой не е предполагал съществуването на погребални обреди и вярвания при толкоз примитивни хоминиди.

Но съществува възможност, че кости са били хвърлени в далечната пещера и от други Homo, живели на тази територия хилядолетия по-късно.

Освен това надалеч не всички откриватели са съгласни с Бергер в това, че той е разкрил нов тип Homo. Джефри Шварц (Jeffrey Schwartz) от Питсбъргския университет показва, че показаните кости принадлежат най-малко на два разнообразни типа. Тим Уайт (Tim White) от Калофорнийския университет в Бъркли счита, че останките на Homo naledi принадлежат на елементарен Homo erectus.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР