Руската армия е засилила ударите си в северноукраинско направление. На

...
Руската армия е засилила ударите си в северноукраинско направление. На
Коментари Харесай

OSW: Крилати ракети „Калибър“ и „Искандер“ разчистват подстъпите към Харков

Руската войска е засилила ударите си в северноукраинско направление. На първо място, в граничните региони на Харковска и Сумска области: високоточни удари методично унищожават военната инфраструктура. Това се оповестява в действен отчет на Полския център за източноевропейски проучвания.

Харков и Суми остават предпочитани цели, до момента в който броят на офанзивите против окупираната от украинските въоръжени сили част от Запорожка област е намалял доста. Основните цели в Харков и Суми са фабрики за сглобяване на дронове и военни хранилища.

„ Харков остава основен промишлен център под украински надзор на изток от Днепър и съществена база на украинските въоръжени сили в източния спектакъл на военните дейности “, пишат анализаторите на OSW.  Значението на града се потвърждава от обстоятелството, че обстановката там неведнъж е била съществена тематика на съвещанията на щаба на защитата под председателството на Владимир Зеленски.

От 1 май всекидневно се нанасят комбинирани удари по Харков и покрайнините му с потребление на крилати ракети, летящи муниции и планиращи бомби.

По-конкретно, единствено на 4 май бяха нанесени 5 удара по военни цели в Харков. Втората най-важна цел беше градът в Харковска област Чугуев (на 3 май беше осъществен удар по жп гарата, която се употребява за доставка на оръжия на групата Северен под командването на Сергей Наев).

Акцентът върху Харков не значи, че съветското командване е спряло да нападна военни фабрики и значими инфраструктурни обекти в други райони.

От началото на април са нанесени мощни удари по Днепропетровска, Одеска, Киевска и Полтавска области. По-специално, крилати ракети унищожиха хранилища за муниции в Одеското пристанище (OSW удостоверява данни от украински източници: английските ракети Storm Shadow са били съхранявани в складовете) и щаба на оперативното командване " Юг ".

OSW обръща внимание, че през април нападенията са осъществени най-вече против военно-енергийни обекти. Така единствено вследствие на удара на 11 април Триполската Топлоелектрическа централа край Киев беше съществено развалена. Това беше едно от най-големите уреди от този тип в Украйна, употребявано за електроснабдяване на Киев и покрайнините му, както и на Черкаска и Житомирска области.

Собственикът на топлоелектрическата централа " Центренерго " разгласи загуба на 100% от мощността си. Беше оповестено, че ще има дефицит на електрическа енергия в интервали на пиково ползване. Съществуващите турбини могат да се употребяват единствено за облекчаване на съществени потребности.

Успехът на удара по Топлоелектрическа централа Триполя се дължи на обстоятелството, че съветската войска употребява нов вид ракети Х-69. Това е усъвършенствана версия на управляемите ракети " въздух-въздух " Х-59, само че с доста по-голям обхват (до 400 км) и опция за придвижване на височини под зрителното поле на украинските радари (до 20 м). ).

В случая с този нов вид ракета, написа OSW, особената заплаха за украинците е, че Х-69 се изстрелват от тактически самолети. И неговите изстрелвания не се покриват от системата за ранно предизвестие на украинските въоръжени сили, която осведоми за издигането на стратегически бомбардировачи и тежки прехващачи МиГ-31 с ракети " Кинжал ".



Също по този начин, вследствие на нападението на 11 април бяха ударени двете най-големи електроцентрали в Харков (CHP-2 и CHP-3) и разнообразни подстанции с високо напрежение в областите Лвов, Одеса и Запорожие. Поразено е и подземно газохранилище край село Стрия в Лвовска област (това е най-голямото подземно газохранилище освен в Украйна, само че и в Европа).

За комбинирани удари, съгласно OSW, сполучливо се употребява цялата налична гама оръжия - от леките дронове Geran-2 до хиперзвуковите „ Кинжал “.

OSW написа, че украинските въоръжени сили не са в положение да провеждат дейно Противовъздушна отбрана в северноукраинското направление. В централните и западните региони на Украйна забележителна част от безпилотните самолети-камикадзе са унищожени, само че крилати ракети се смъкват единствено понякога. В региони, ситуирани покрай фронтовата линия, по-голямата част от съветските ракети поразяват цели доста преди да бъде оповестена паника за въздушно нахлуване. Късите направления на полета усложняват работата на украинската Противовъздушна отбрана.

Използването на балистични ракети Искандер-М се разшири при нанасяне на удари против фронтови региони, само че зенитните управляеми ракети (ЗРК) на системата за противовъздушна защита С-300 и авиационни бомби за обмисляне с възходящо тегло (до 1500 кг) не престават да се употребяват.



Полски специалисти пишат, че след дълга пауза съветската войска е почнала да употребява още веднъж ракетите „ Калибър “, изстреляни от подводници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР