Въпреки че учените са сигурни, че всички модерни човешки популации

...
Въпреки че учените са сигурни, че всички модерни човешки популации
Коментари Харесай

Ранните хора са напуснали Африка през Египет

Въпреки че учените са сигурни, че всички съвременни човешки популации идват от Африка, към момента остава неразбираем пътят, по който са минали, написа ScienceDaily.

Нови разбори на генома на хора, които живеят сега в Етиопия и Египет, демонстрират, че напускането на Африка е станало през Египет и миграцията е следвала по-скоро северния маршрут. Откритията, оповестени в American Journal of Human Genetics (AJHG), прибавят значително парче от пъзела на еволюционното ни минало.

За да разкрият пътя на миграцията на предците на днешните европейци и азиатци, която се е случила преди към 60 000 години, лекар Лука Пагани (института Wellcome Trust Sanger и университета Кеймбридж) и сътрудниците му анализирали генетична информация от шест днешни популации, населяващи африканския североизток (100 египтяни и 5 етиопски популации, всяка показана от по 25 души).

Има два вероятни пътя, по които може да са поели нашите предшественици: през сегашен Египет и Синай, или през Етиопия – пролива Баб ел-Мандеб и Арабския полуостров, което е северният маршрут.

„ В нашето проучване създадохме първия просторен комплект от геномни данни на североизточните африканци и наблюдавахме повече генетични прилики сред египтяните и европейците и азиатците. Повече генетични, прилики в сравнение с имат етиопците с европейците и азиатците “, изяснява доктор Пагани. Оттам се допуска, че най-вероятно Египет е бил последната спирка преди напускането на Африка.

Освен че разкрили още една неизясненост от нашето еволюционно минало, откривателите създали просторен обществен азбучник на геномното многообразие на етиопските и египетските популации. „ Тази информация ще е извънредно скъпа за бъдещите медицински и антропологични проучвания в тези области “, приключва доктор Пагани.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР