Недостроеният Дом на българите в чужбина, наречен Родна стряха, ще

...
Недостроеният Дом на българите в чужбина, наречен Родна стряха, ще
Коментари Харесай

Недостроеният Дом на българите в чужбина "Родна стряха" ще бъде съборен

Недостроеният Дом на българите в чужбина, наименуван " Родна стряха ", ще бъде съборен. На мястото на 5-етажната постройка ще се построи учебно заведение и детска градина е предлагането на Столичната община. Теренът е с повърхност от 6500 кв.м и е покрай кръстовището на ул. " Т.Каблешков " и бул. " България ".

В градежа са вложени пари на българи от чужбина, събирани при започване на 80-те години. Сега постройката е благосъстоятелност на Националния дарителски фонд (НДФ) " 13 века България ", който я придобива с решение на Министерския съвет от 16 май 2008 година Предстои Фондът да я подари на общината с изискването в бъдещото учебно заведение, което се построи на нейно място, да има многофункционална зала за културни прояви, която да носи името " Дом " Родна стряха ".

Историята на начинанието стартира през 1981 година При многочислените прояви и градежи за честването на 1300-годишнината на българската страна комунистическата власт взема решение да се построи " дом " на емигрантите. В посолствата из целия свят стартира набирането на дарения. На дипломатическите представителства е разпоредено да дават така наречен дарителски свидетелства против 20 $ всяко. Нямало е ограничавания за броя на купените свидетелства.

Колко пари от дарения на българи от чужбина са били събрани - в изявления в медиите през годините се загатват разнообразни суми, най-често сред 800 000 и 850 000 $. За градежа на " Родна стряха " по план на арх. Богдан Томалевски, почнал през 1985 година, обаче са вложени държавни средства, защото набраните а дарения не са стигали. 9 милиона лв. коства постройката, разгласи през 2008 година пресцентърът на държавното управление на Сергей Станишев. През 1990 година строителите стигат до петия етаж и дефинитивно стопират, заради липса на финансиране.

" Събрани са скромни дарения в размер на 150 000 $. Това са предварителни данни, които черпим от Фонда ( НДФ " 13 века България " ), сподели за " Дневник " доцент Тодор Чобанов., зам.-кмет по културата и образованието на Столичната община.

Изпълнителният шеф на НДФ " 13 века България " Слава Иванова декларира в писмо до кмета на София от 16 юли, че " в строителството на обекта са вложени средства, дарени от българи в чужбина с ясно изразена дарителска воля за построяването на този Дом ". В писмото й до кмета на София не се загатва каква е сумата на набраните дарения. Потърсена за коментар, тя не бе открита на служебния телефон. Справка в последните годишни доклади на Фонда демонстрира, че за построяването на Дома не са останали никакви пари.

" Сградата е в спешно положение и има предписание да бъде съборена, тъй като се разпада ", изясни положението на Дом " Родна стряха " зам.-кметът Чобанов. Тя е издигната до петия етаж с разгърната повърхност от 9939 кв.м. Първите два етажа са били за конферентни зали и кабинети за администрацията на Комитета за българите в чужбина по времето на социализма. Третият етаж е бил за ресторант, а четвъртият и петият – хотелска част с 50 стаи. В тях е трябвало да преспиват гостуващите в родината " невъзвръщенци ", които не са имали право да отсядат в частни домове.

Сега, 35 години след събраните пари от сънародниците, недостроеният им български " дом " ще бъде съборен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР