Най-малко 107 мигранти, включително жени и деца, са били освободени

...
Най-малко 107 мигранти, включително жени и деца, са били освободени
Коментари Харесай

Най-малко 107 мигранти са освободени от плен в Либия

Най-малко 107 мигранти, в това число дами и деца, са били освободени от плен в град Куфра , югоизточна Либия. Това заяви Уалид Алорафи, представител на Отдела за престъпни следствия в Бенгази , представен от " Ройтерс ".

Алорафи рапортува, че някои от мигрантите са държани в плен от най-малко седем месеца и че множеството от тях са желали да отидат в Европа. Мигрантите са от разнообразни страни на юг от Сахара, само че основно от Сомалия. Всички са предадени на организацията за незаконна миграция.

Говорителят на Отделът за престъпни следствия изясни, че на 6 май служителите на реда са нахлули в укритие в центъра на Куфра и са разкрили открили незаконни мигранти, в това число дами, деца и старци, някои от които са имали следи от мъчения и патрони. " Здравословното положение на някои хората е доста неприятно ", добави Алорафи.
 25 мигранти от Либия бяха избавени в Средиземно море
25 мигранти от Либия бяха избавени в Средиземно море

Поне 60 са починали през едноседмичното корабоплаване

Куфра е на към 1712 километра от столицата Триполи. Либия се трансформира в директен маршрут за мигранти , които бягат от спорове и беднотия към Европа по рисковия маршрут през пустинята и над Средиземно море след бута, подкрепян от НАТО, който смъкна Муамар Кадафи през 2011 година

Основаната на петрола стопанска система също е привлекателна за мигрантите, търсещи работа. Според данни на Организация на обединените нации събрани в 100 либийски общини в средата на 2023 година богатата на нефт Либия е дом на 704 369 мигранти от над 43 националности.

Припомняме, че на 22 март  Международната организация по миграция заяви, са били открити от Отделът за престъпни разлсдевания в всеобщ гроб в югозападна Либия.

На брифинг пред Съвета за сигурност през април специфичният делегат на Организация на обединените нации Абдула Батхили настоя за засилено районно съдействие, с цел да се подсигурява отбраната на мигрантите.

Батили, който е подал оставка пред генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, сподели, че " последните отчети от Сабха разкриха шокиращо отношение към мигранти при случайно задържане, наблягайки незабавната нужда от дейности от страна на либийските управляващи за облекчение на човешкото страдалчество ".
 Повече от 80 мигранти бяха избавени край Либия
Повече от 80 мигранти бяха избавени край Либия

Има и починали и изчезнали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР