Неделният или вторият ден от войната между Израел и палестинската

...
Неделният или вторият ден от войната между Израел и палестинската
Коментари Харесай

Израел е поразил 500 цели на Хамас, но още не контролира напълно положението

Неделният или вторият ден от войната сред Израел и палестинската радикална формация Хамас, която управлява бранша (ивицата) Газа, стартира със известието на израелската войска, че те е поразила 10 цели на " Хамас " в линията Газа.

БОЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ

Сред задачите са комплекс от високи здания, където се намира щабът на разузнаването, и две банки, свързани с Хамас. Ударен е боен комплекс, употребен от военновъздушните сили на " Хамас ". Двете банки са принадлежали на групировката за набиране на средства за тероризъм ", споделя в изказването.

Израелската артилерия обстрелва и регион на Ливан, откъдето преди този момент бе обстрелвана израелска територия. Ливанската организация „ Ал Уатания “ заяви за израелски удари по граничния бранш Бастар в Южен Ливан. Обстрелът е обновен, откакто деятели от шиитската военизирана формация Хизбула разпънаха палатки в региона.

Подкрепяната от Иран ливанска формация Хизбула съобщи в неделя, че е изстреляла " огромен брой артилерийски снаряди и управляеми ракети " по израелски позиции в оспорвана гранична зона, съобщи Агенция Франс Прес.

 

„ Ислямската опозиция (Хизбула)... нападна три позиции на ционисткия зложелател в окупираните ливански ферми Шебаа... с огромен брой артилерийски снаряди и управляеми ракети “, се споделя в изказване на ливанското шиитско придвижване. Добавя се, че това е „ в символ на взаимност " с широкомащабна въздушна, морска и сухопътна офанзива, подхваната в събота от палестинската формация Хамас против Израел.

От сутринта хиляди израелски бойци правят интервенции в села покрай границата с линията Газа, заяви представителят на израелската войска бригаден военачалник Даниел Хагари, представен от израелски медии. Според него множеството от бойците, нахлули на израелска територия, са убити или хванати. Говорителят посочи, че сега не престават интервенции в региона на плажа Зиким, в селата Беери, Кисуфим, Суфа, както и в град Сдерот. Но боевете в този момент са единствено в Беери. В други обитаеми региони военните прочистват региона, търсейки бойци на Хамас.

По-късно в неделя израелската войска съобщи, че в границите на 24 часа изтегля всички израелци, живеещи покрай линията Газа, откакто разположи десетки хиляди бойци да се бият с палестински екстремисти, които са проникнали в Израел, съобщи Агенция Франс Прес. „ Нашата задача за идните 24 часа е да евакуираме всички поданици, живеещи към Газа “, сподели Даниел Хагари пред кореспонденти, добавяйки, че към момента не престават боевете за „ избавяне на заложници “, държани от екстремисти в Израел. Той сподели, че евакуацията би трябвало да се извърши след уместно „ пречистване на територията “, с цел да се подсигурява, че няма бойци. „ В региона има десетки хиляди бойци. Ще достигнем до всяка общественост, до момента в който не убием всеки терорист в Израел “, сподели Хагари. Войските също водиха боеве с бойци през нощта в Кфар Аза, на два километра източно от границата с Ивицата Газа, сподели той.

Към обед в неделя бе обявено, че терористи от Хамас са проникнали в общността Маген в Южен Израел, където водят боеве против израелски елементи, както оповестява телевизионният канал i24. Маген в действителност съставлява кибук.

Същата телевизия заяви, че шест ракети на Хамас са удари съответни цели в граничния град Сдерот, ранени са четирима поданици. Общо били изстреляни 100 ракети против Израел.

Досега армията е блъснала 500 цели на Хамас, в това число " военната инфраструктура на групировката, домовете на командирите и знаците на режима на Хамас ", заключи още Даниел Хагари в първата половина на неделния ден. Той добави, че израелските сили са поели надзор над точките, откъдето екстремистите са нахлули в Израел от Ивицата Газа. „ Силите са умъртвили стотици терористи на земята “, сподели той, добавяйки, че десетки са били взети като пленници. Хамас е направил " непоносимо военно закононарушение ", сподели Хагари. „ Който и да е взел участие в това, ние ще си отмъстим.

Друг представител на израелската войска Джонатан Конрикус съобщи в неделя, че обстановката в страната още не е взета под цялостен надзор. „ Ние към момента се бием, почистваме последните домове, селища, общности и бази. Бих желал да се надявам, че на зазоряване ще можем да кажем, че най-сетне сме възстановили суверенитета и реда в Израел. Но това към момента не е реализирано. Това ще бъде наш приоритет номер едно “, сподели подполковникът пред CNN. Според него в офанзивата против Израел са взели участие няколкостотин, може би до 1000 бойци на Хамас.

ЖЕРТВИТЕ

Сред израелците убитите надвишават 400 души, а ранените са над 2000, само че тези числа са неубедителни, разкри израелският дипломат в Москва Александър Бен Цви. " Това към момента не са дефинитивни цифри ", сподели той.

На собствен ред полицейската прес-служба на Израел заяви, че по време на първия ден от военните дейности сред Израел и линията Газа са починали 30 израелски служители на реда в сражения и престрелки против проникнали екстремисти на Хамас.

Двама израелски туристи и един египтянин бяха убити в неделя от служител на реда в Египет, на фона на възходящото принуждение сред Израел и палестинското придвижване Хамас, съобщи Агенция Франс Прес. Полицаят е стрелял " на инцидентен принцип ", употребявайки " персоналното си оръжие ", против израелска туристическа група, която била на туристическо посещаване в Александрия, заяви свързаната с страната частна телевизия Extra News, цитирайки източник от сигурността. Четвърти човек е ранен, а служителят на реда е " неотложно задържан "

От своя страна министерството на опазването на здравето в палестинския анклав заяви за 313 починали и 1990 ранени палестинци до неделя сутринта.

Остава неразбираемо ситуацията с израелските заложници и пленници. По-рано в неделя бе обявено, че Израел се обърнал към Египет с апел да посредничи за освобождение на израелските заложници, заяви в. „ Уол стрийт джърнъл “. Говорител на Хамас и източници от египетското посолство споделиха пред вестника, че са изгубили контакт с някои от екстремистите, които държат в плен израелци. Стана ясно още, че палестински цивилни също са помогнали на екстремистите да залавят израелци, тъй че е мъчно да се дефинира тъкмо какъв брой души са били хванати, отбелязва вестникът.

Израелският дипломат в Москва Бен Цви съобщи, че измежду заложниците може да има и съветски жители.

В събота армията сподели, че има две места в радиус от 20 километра от границата с Газа, където са държани заложници. Израелските медии оповестиха, че заложници са били освободени в Беери и Офаким, само че на въпрос на Агенция Франс Прес армията отхвърли да даде детайлности.

Телевизия CNN популяризира две видеа на израелски военнопленници, снимани от Хамас. Кадрите свидетелства за брутално и грубо отношение към пленниците

ЖЕРТВИТЕ ЧУЖДЕНЦИ

Двама тайландски жители починаха от военните дейности сред израелските сили и палестинската въоръжена формация Хамас, заяви тайландският министър председател Срета Тависин. Той не показа повече детайлности, само че сподели, че Министерство на външните работи на Тайланд работи за евакуацията на тайландците от страната. По-рано министър председателят на Камбоджа Хун Мане също удостовери гибелта на камбоджански студент, който е бил в страната при експлоадирането на насилието. Сред жертвите чужденци е и египтянинът, който очевидно инцидентно бе погубен при стрелбата на локален служители на реда против израелски туристи в Александрия.

ДИПЛОМАЦИЯ

Председателят на Африканския съюз прикани за преустановяване на спора сред израелските сили и палестинската въоръжена формация Хамас, която умъртви стотици и от двете страни, съобщи Агенция Франс Прес. В изказване, публикувано от обществената мрежа Х, някогашната Туитър, Муса Факи Махамат прикани двете страни " да се върнат, без предварителни условия, на масата за договаряния, с цел да приложат правилото на две страни, живеещи една до друга ". Той „ напомни, че отводът от главните права на палестинския народ, изключително тези на самостоятелна и суверенна страна, е главната причина за непрекъснатото израелско-палестинско напрежение “, се споделя в изказването.

Сходно мнение изрази и Китай в ранните часове на неделния ден.

Държавата Палестина прикани за незабавна среща на Арабската лига във връзка войната с Израел.

На своята среща на 11-12 октомври военните министри на НАТО ще обсъдят ескалацията на израелско-палестинския спор. /БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР